Šošovicová polievka
Šošovicová polievka s hubami a cmarom (fotorecept)
Autor receptu: kimlo
Keďže je sezóna húb a treba míňať staršie zásoby sušených, tak som vyskúšal tento recept, kombinácia so šošovicou je skvelá, a
cmar polievku dobre ochutí a zjemní.
Postup
- Šošovicu prepláchneme a namočíme na pár hodín do vody, najlepšie cez noc. Očistenú zeleninu a zemiaky nakrájame na kocky. Sušené huby nenamáčame!
- Namočenú šošovicu zlejeme, prepláchneme a dáme variť do časti vývaru, spolu s nenamočenými sušenými hubami a zemiakmi. Keď začne šošovica mäknúť, pridáme ostanú zeleninu a varíme až zelenina zmäkne.
- Z masla a hladkej múky urobíme zápražku.
- Zápražku zalejeme zvyšným vývarom, pridáme do polievky, zamiešame a na miernom ohni varíme asi 10 minút.
- Do misky s cmarom pridáme asi 2 naberačky horúcej polievky, rozmiešame a pridáme k polievke. Cmar polievku zjemní.
- Na tanieri ozdobíme petržlenovou vňaťou a podávame s chlebom alebo pečivom.