Šošovicová polievka

Šošovicová polievka s hubami a cmarom (fotorecept)

Autor receptu: kimlo

Keďže je sezóna húb a treba míňať staršie zásoby sušených, tak som vyskúšal tento recept, kombinácia so šošovicou je skvelá, a cmar polievku dobre ochutí a zjemní.

Suroviny

Postup

  1. Šošovicu prepláchneme a namočíme na pár hodín do vody, najlepšie cez noc. Očistenú zeleninu a zemiaky nakrájame na kocky. Sušené huby nenamáčame!
  2. Namočenú šošovicu zlejeme, prepláchneme a dáme variť do časti vývaru, spolu s nenamočenými sušenými hubami a zemiakmi. Keď začne šošovica mäknúť, pridáme ostanú zeleninu a varíme až zelenina zmäkne.
  3. Z masla a hladkej múky urobíme zápražku.
  4. Zápražku zalejeme zvyšným vývarom, pridáme do polievky, zamiešame a na miernom ohni varíme asi 10 minút.
  5. Do misky s cmarom pridáme asi 2 naberačky horúcej polievky, rozmiešame a pridáme k polievke. Cmar polievku zjemní.
  6. Na tanieri ozdobíme petržlenovou vňaťou a podávame s chlebom alebo pečivom.