Rybacia polievka
Sopa de Cação - národné jedlo Portugalska (videorecept)
Autor receptu: slobodaasolidarita
Polievka pochádza z historického územia Alentejo, kde bol život tvrdý a chudobný najmä počas diktátorského
obdobia zvaného „Estado Novo“. Traduje sa príbeh, že traja ľudia sa museli vedieť najesť z jednej sardinky.
Gastronómia z Alentejo bola preto jednoduchá a veľmi lokálna a špecifická. Sopa de Cacao sa preslávila až tak, že
sa stala národným jedlom celej krajiny.
Postup
- Rybu nakrájame na menšie kúsky, v miske zmiešame s olejom, cesnakom, paprikou, koriandrom, bobkovým listom, soľou a korením. Marinujeme 30 minút.
- Nasekanú cibuľu orestujeme na panvici na oleji dozlatista, pridáme namarinovanú rybu, opečieme zo všetkých strán za občasného miešania.
- Zalejeme vývarom a na miernom ohni varíme cca 20 minút.
- Na záver posypeme čerstvým koriandrom a podávame s opečeným bielym chlebom.
- TIP majstra Ihnačáka:
Podľa sezóny môžete pridať napríklad cukinu alebo fenikel.
A k základu polievky pridajte biele víno, bude chutiť oveľa lepšie.