Rybacia polievka

Sopa de Cação - národné jedlo Portugalska (videorecept)

Autor receptu: slobodaasolidarita

Polievka pochádza z historického územia Alentejo, kde bol život tvrdý a chudobný najmä počas diktátorského obdobia zvaného „Estado Novo“. Traduje sa príbeh, že traja ľudia sa museli vedieť najesť z jednej sardinky. Gastronómia z Alentejo bola preto jednoduchá a veľmi lokálna a špecifická. Sopa de Cacao sa preslávila až tak, že sa stala národným jedlom celej krajiny.

Postup

  1. Rybu nakrájame na menšie kúsky, v miske zmiešame s olejom, cesnakom, paprikou, koriandrom, bobkovým listom, soľou a korením. Marinujeme 30 minút.
  2. Nasekanú cibuľu orestujeme na panvici na oleji dozlatista, pridáme namarinovanú rybu, opečieme zo všetkých strán za občasného miešania.
  3. Zalejeme vývarom a na miernom ohni varíme cca 20 minút.
  4. Na záver posypeme čerstvým koriandrom a podávame s opečeným bielym chlebom.
  5. TIP majstra Ihnačáka: Podľa sezóny môžete pridať napríklad cukinu alebo fenikel. A k základu polievky pridajte biele víno, bude chutiť oveľa lepšie.