Sójové plátky so špenátom a bešamelovými zemiakmi

Autor receptu: redakcia

Postup

  1. Sójové plátky zalejeme teplým zeleninovým vývarom a prikryté necháme nasiaknuť asi hodinu. Zatiaľ si pripravíme špenát z čerstvých listov. Listy poriadne prepláchneme pod studenou tečúcou vodou, osušíme a vložíme do osolenej vriacej vody. Necháme prejsť varom asi 2 minúty. Listy scedíme a premiešame s cesnakovým maslom. Cesnakové maslo: Na suchej panvici krátko orestujeme najemno nakrájaný cesnak (nie prelisovaný!), odstavíme a pridáme rozpustené maslo. Maslo zmiešame so špenátom a špenát je hotový.
  2. Príloha: Do vymastených alobalových foriem navrstvíme natenko nakrájané zemiaky, ktoré prelievame bešamelom (vrstva zemiakov, vrstva bešamelu podľa veľkosti formy), formu utesníme alobalom a pečieme vo vodnom kúpeli asi hodinu pri teplote 175 oC. Upečené preložíme na tácku, vrch zaťažíme, aby po vychladnutí zostala rovná plocha. Keď zemiaky vychladnú, rozbalíme ich z foriem. Pred podávaním posypeme parmezánom a prudko zapečieme v rúre.
  3. Omáčka: Odporúčame polotovar – základnú hnedú omáčku, pretože príprava kvalitnej hnedej omáčky zaberie dva dni. Na panvici nasucho prudko orestujeme zelené korenie, pridáme koňak a krátko flambujeme, prilejeme hnedú omáčku a nakoniec zľahka zamiešame smotanu na varenie. Sójové plátky opekáme na olivovom oleji tak ako akékoľvek mäso na prírodno.