Sójové kocky s lečom

Autor receptu: natascha

Neznášam lečo. Už odmala. No takto pripravené ho dokážem dokonca aj ja zniesť a zjesť.

4
porcie

Suroviny

Postup

  1. Cibuľu som si rozdelila na dve polovice. Prvú som posekala na drobno (tá pôjde k sójovým kockám), druhú som narezala na tenké plátky, mesiačiky (tá pôjde na ryžu). Na oleji som si dosklovita osmažila nadrobno posekanú cibuľku.
  2. Medzitým som dala podľa návodu variť obe balíčky sójových kociek. Tiež som dala variť do osolenej vody aj všetku ryžu. Uľahčila som si to a dala som tú z varných sáčkov, no viem si predstaviť, žeby k tomu jedlu celkom dobre pasovalo aj pravé šafranove rizotto z vína, šafranu a citróna. No keďže ja mám šafran veľmi rada, pridala som štipku aj do vody, v ktorej sa mi varila ryža. Má potom krásnu žltú farbu a nezameniteľnú vôňu.
  3. Keď už mám cibuľku krásne sklovitú, pridala som k nej polovicu konzervy bielej sterilizovanej fazule. Bez nalevu - iba fazulu. Zvýšila som plyn a sprudka osmažila. Následne som pridala huby. Vzhľadom nato, že čerstvé som nemala, použila som mrazené. Ani tých som veľa nenašla, tak som si pomohla tým, že som kdesi zozadu z mrazničky vyhrabala uvarenú a zmrazenú sóju (strukovinu), tak som dala ju. Nebolo to zlé, no radšej mám hríby. Nebojte sa ich tam pridať.
  4. Ideme dochucovať. Soli podľa chuti, pretlačený cesnak (niekedy zvyknem dávať, no nemusí byť), a hlavne zmes korenia na jemnú čínu - dávam niekedy aj pol polievkovej lyžice. Veľmi pekne mi to vonia. Teraz by sme už mali mať sójové kocky uvarené. Scedíme ich a necháme odkvapkať. Rovnako tak aj ryžu.
  5. Do tej gebuzinky, ktorá nám vznikla, pridáme scedené sójové kocky. Ak je to potrebné, prilejeme olej. Smažíme ich cca 5 min. Ja som ich nechala trochu dlhšie, lebo som nemohla otvoriť sklo od leča a neublížilo im to nejak. Ak sa vám to bude zdať bez šťavy, tak vás môžem ubezpečiť, že okluliare zatiaľ nepotrebujete. Je to bez šťavy. Ale to napravíme.
  6. Keď sú sójové kocky osmažené, vlejeme do panvice lečo. Pridala som jeden a pol trojdecového sklíčka. Ak sa vám to bude zdať stále bez šťavy, kľudne to podlejte vodou. (u mňa cca deco a pol). Nechajte prejsť varom. Ja som to nechala na ohni ešte cca 10min. Medzitým si pripravíme ryžu.
  7. RYŽA Na oleji si osmažíme na mesiačiky pokrájanú druhý polovicu cibule. Osolíme, pridáme opäť aspoň štipku šafranu. Ten nám cibuľku sfarbí krásne na žlto. Keď bude cibuľka sklovitá, pridáme uvarenú ryžu. Krásne sa zaobalí do oleja - nebude taká suchá. Osmažíme sprudka na oleji. Cca 10 min. Viac už ryžu netreba dochucovať. Soľ, šafran a cibuľka spravia všetko. Ak by niekto chcel veľmi veľmi ešte niečo k tomu pridať, može skúsiť kvapnúť trochu citrónovej šťavy.
  8. A podávame. Dobrú chuť. :)