Snežanka, tzatziky, alebo uhorka s jogurtom ku všetkému grilovanému (fotorecept)

Autor receptu: jarco

Možno neoprávnene, ale cítim sa tak trochu kompetentný hovoriť, ako sa má pripravovať pravá bulharská snežanka (Снежанка). V lete ju na chalupe robím skoro každý víkend a nezriedka aj pod odborným bulharským dozorom. Komu snežanka nič nehovorí, nech si predstaví grécke tzatziky. Kto je stále mimo obraz, nech číta ďalej :-)

4
porcie
45 minút
príprava

Postup

  1. Zoženieme si dobrý jogurt balkánskeho typu. Z toho, čo je na SK bežne k dostaniu, je najbližšie k ideálu český biely jogurt Hollandia. V núdzi poslúži aj niektorý slovenský alebo poľský smotanový jogurt. Len prosím žiadne Rajo, Jogobella, ani Danone. Dôležitý je aj správny pomer jogurtu a uhoriek. Jogurtu treba oveľa viac, ako sa vám zdá. V mojom rozpise surovín uvádzaný pomer pol kila jogurtu / pol kila uhoriek je minimum, pod menšie množstvo jogurtu nikdy nechoďte, a kľudne dajte aj dvakrát toľko (hmotnostne) jogurtu ako uhoriek.
  2. Jogurt veľkou lyžicou premiestnime z kelímkov do čistej kuchynskej utierky. Previažeme protiľahlé cípy utierky a zavesíme nad drez alebo nejakú nádobu. Necháme cca pol hodiny odtiecť. Jogurt tak zbavíme vody.
  3. Utierku s jogurtom môžeme na záver trochu postláčať, vyžmýkať posledné zvyšky vody.
  4. Výsledkom má byť hustá hmota, v ktorej "stojí lyžica".
  5. Ošúpeme si uhorky, najlepšie šalátové. Niekto ošúpané uhorky ešte nasolí a nechá z nich odtiecť vodu. Ja to nerobím, mám obavu, že takto zo zeleniny odtečú aj všetky vitamíny a iné zdraviu prospešné látky.
  6. Uhorky nasekáme na čo najdrobnejšie kúsky. Nepokúšajte sa používať strúhadlo, naozaj to nie je ono.
  7. Na sekanie uhoriek je dobre požiť dostatočne veľkú dosku a veľký "šéfkuchársky" nôž.
  8. Nasekané uhorky a jogurt zmiešame v miske vhodnej veľkosti s dvomi strúčikmi roztlačeného cesnaku.
  9. Prisáme soľ podľa chuti (radšej menej ako viac) a kôpor. Najlepšie nasekaný čerstvý, ja som tentoraz mal len sušený. Nechcelo sa mi znova ísť otravovať susedu :-).
  10. Nasekáme si vlašské orechy na ozdobenie snežanky. Alternatívne môžeme použiť tmavé fermentované olivy (kalamata).
  11. Podávame ako prílohu k čomukoľvek grilovanému - okrem rýb a morských plodov, k nim sa to veľmi nehodí. Ja mám snežanku rád aj samotnú, len s bielou bagetou alebo ciabattou, ako ľahkú letnú večeru.