Smotanový posúch so šampiňónmi a s medvedím cesnakom (fotorecept)
Autor receptu: pusta
Posúchy sú u nás veľmi obľúbené, najmä smotanové. Práve je sezóna medvedieho
cesnaku v plnom prúde, tak som pridala medvedí cesnak miesto obyčajného cesnaku k
šampiňónom a pochúťka jedna báseň bola na svete.
1 dávka - 1 plech porcia |
90 minút príprava |
15 minút na 180 °C |
Postup
- Do misy som preosiala múku, premiešala so soľou, v jamke uprostred som nechala vykysnúť kvások z droždia, cukru a vlažnej vody - 15 minút, prdala som domácu bravčovú masť...
- ...dôkladne som všetko spracovala rukami na hladké pružné mäkiše cesto, kým sa na povrchu začali tvoriť pľuzgieriky. asi 10 minút.
- Prikryté čistou utierkou som nechala na teple vykysnúť asi na dvojnásobok - 45 ž 60 minút.
- Kým cesto kyslo, pokrájala som šampiňóny na plátky.
- Vykysnuté cesto som na plechu s pečiacim papierom roztlačila rukami po celej ploche.
- Potrela som ho pochúťkovou kyslou smotanou,ktorú som osolila.
- Na smotanu som pokládla šampiňóny.
- Okorenila som čerstvo mletým čiernym korením.
- Medvedí cesnak som umyla, zbavila stopiek, ako len krásne vonia a...
- ...pokrájala som ho na hrubo.
- Na záver som posúch posypala ešte pokrájaným medvedím cesnakom.
- Piekla som v trúbe vyhriatej na 180 stupňov15 - 20 minút, čas pečenia si odsleduje každý podľa svojej trúby.
- Upečený posúch som pokrájala na obdľžniky a podávala. Tento posúch sme mali k šampiňónovej polievke so zeleninkou, ale kľudne to môže byť samostatný chod sám o sebe.
http://varecha.pravda.sk/recepty/sampinonova-polievka-so-zeleninou-fotorecept/40169-recept.html
- Chuť medvedieho cesnaku výborne harmonizuje so šampiňónmi a kyslou smotanou, pomerne málo surovín, lacné jednoduché a vynikajúce. Odporúčam vyskúšať.