Smotanový posúch so šampiňónmi a s medvedím cesnakom (fotorecept)

Autor receptu: pusta

Posúchy sú u nás veľmi obľúbené, najmä smotanové. Práve je sezóna medvedieho cesnaku v plnom prúde, tak som pridala medvedí cesnak miesto obyčajného cesnaku k šampiňónom a pochúťka jedna báseň bola na svete.

1 dávka - 1 plech
porcia
90 minút
príprava
15 minút
na 180 °C

Postup

  1. Do misy som preosiala múku, premiešala so soľou, v jamke uprostred som nechala vykysnúť kvások z droždia, cukru a vlažnej vody - 15 minút, prdala som domácu bravčovú masť...
  2. ...dôkladne som všetko spracovala rukami na hladké pružné mäkiše cesto, kým sa na povrchu začali tvoriť pľuzgieriky. asi 10 minút.
  3. Prikryté čistou utierkou som nechala na teple vykysnúť asi na dvojnásobok - 45 ž 60 minút.
  4. Kým cesto kyslo, pokrájala som šampiňóny na plátky.
  5. Vykysnuté cesto som na plechu s pečiacim papierom roztlačila rukami po celej ploche.
  6. Potrela som ho pochúťkovou kyslou smotanou,ktorú som osolila.
  7. Na smotanu som pokládla šampiňóny.
  8. Okorenila som čerstvo mletým čiernym korením.
  9. Medvedí cesnak som umyla, zbavila stopiek, ako len krásne vonia a...
  10. ...pokrájala som ho na hrubo.
  11. Na záver som posúch posypala ešte pokrájaným medvedím cesnakom.
  12. Piekla som v trúbe vyhriatej na 180 stupňov15 - 20 minút, čas pečenia si odsleduje každý podľa svojej trúby.
  13. Upečený posúch som pokrájala na obdľžniky a podávala. Tento posúch sme mali k šampiňónovej polievke so zeleninkou, ale kľudne to môže byť samostatný chod sám o sebe. http://varecha.pravda.sk/recepty/sampinonova-polievka-so-zeleninou-fotorecept/40169-recept.html
  14. Chuť medvedieho cesnaku výborne harmonizuje so šampiňónmi a kyslou smotanou, pomerne málo surovín, lacné jednoduché a vynikajúce. Odporúčam vyskúšať.