Smotanovo-syrové lístkové pagáčiky k vínu (fotorecept)

Autor receptu: pusta

Môj priateľ ma poprosil o pagáče k vínu, spravila som mu tieto vynikajúce lístkové pagáče s kyslou smotanou a syrom, veľmi nám chutili, pridávam recept, aby ste ich mohli vyskúšať, pokiaľ bude príležitosť a chuť, sú pomerne jednoduché a rýchle.

1 dávka/ 70n kusov
porcia
100 minút
príprava
15 minút
na 180 °C

Suroviny

Postup

  1. Do preosiatej múky som pridala soľ a premiešala spolu.
  2. Pripravila som si cmar.
  3. Do priehlbinky v múke som rozdrobila droždie a zaliala vlažným mliekom, do kvásku cukor neiide pri týchto pagáčkoch, dobre vykysne aj bez cukru...
  4. ...ked vykysol kvások, pridala som vajce a domácu bravčovú masť.
  5. Priliala som cmar,...
  6. ..všetko som dôkladne spracovala rukami na polomäkké lesklé pružné cesto, až sa na povrchu začali tvoriť pľuzgieriky.
  7. Prikryté utierkou som ho nechala na teple a po 1 hodine takto nádherne vykyslo.
  8. Vyklopila som ho na jemne pomúčenú dosku, pomúčila so aj cesto na povrchu a ...
  9. ...rozvaľkala som ho do tvaru obdĺžnika o hrúbke asi 0,5 cm,..
  10. potrela som ho osolenou kyslou smotanou, treba vynechať po obvode asi 2 cm voľný okraj,...
  11. ..preložila som ho na tretiny cez seba, najprv zhora nadol, potom zdola nahor a vznikli tak 3 vrstvy na sebe,...
  12. ...potom som ho preložila najprv zľava doprava a vzniklo tak 9 vrstiev na sebe ako pri prekladaní lístkového cesta, tento postup som aj s potieraním kyslou smotanou opakovala bez odpočinutia cesta a dalšieho kysnutia celkom 3x. Spotrebovala som 3 PL kyslej smotany.
  13. Pripravila som si syr ementál a nastrúhala som cca 100 gramov, môžete dať viac alebo menej syra, podľa vašej chuti.
  14. Poskladané cesto som rozvaľkala na hrúbku cca 1 cm a spravila som ostrým nožom na povrch mriežku,
  15. Cesto som potrela na povrchu zmesou 1 PL kyslej smotany, ktorá mi zvýšila, rozšľahanej s 1 vajcom, posypala som ho nastrúhaným syrom /zabudla som odfotiť/...
  16. ...v tomto teple cesto tak rýchlo kyslo, že som nemohla vykrajovať okrúhle pagáčiky, tak som ho pokrájala nožom na štvorce, ale tvar vdaka kyslej smotane držalo veľmi dobre, štvorcové pagáčiky som uložila na plech vystlaný pečiacim papierom a nechala som ich ešte kysnúť asi 30 minút
  17. Vložila som ich do trúby vyhriatej na 180 stupňov C a piekla som ich 15 minút do ružova.
  18. Vychladnuté pagáčiky som uložila na podnos, sú úžasne ľahučké ako páperie, mäkkučké nadýchané, krásne nalístkované, rozplývajú sa priam na jazyku a mimoriadne chutné, sú vynikajúcim pohostením k vínu a my dvaja sme si spravili príjemný pohodový večer :-) Z tejto dávky ni vyšlo 70 kusov pagáčikov, niečo málo zostalo, ochutnali sme a boli mäkučké, čerstvé, ndýchané a vláčne aj dnes, a to vdaka masti, cmaru a kyslej smotane, oplatí sa ich vyskúšať, s cestom sa výborne pracuje.