Smotanové zemiaky a mletý rezeň so syrom (fotorecept)

Autor receptu: elysa

Takýto obed varievala moja mamka. Smotanové zemiaky sú veľmi chutné a dobre "šmýkajú", chutia s mletým mäsom- fašírkami a mletými rezňami so syrom...

6-8
porcií
60 minút
príprava
60-70 minút
na 200 °C

Suroviny

Postup

  1. Bravčové mäso pomelieme. Ja si odkladám kúsky mäsa pri spracovaní, keď ich je dosť, tak máme fašírky, či mleté rezne alebo roládu.
  2. K pomletému mäsu pridáme strúhaný tvrdý syr,vajcia, cibuľu posekanú čo najjemnejšie, pretlačený cesnak a koreniny.
  3. Dobre spolu premiešame, ja nechávam odležať v chladničke, niekedy si pripravím zmes aj večer dopredu.
  4. Zemiaky očistíme a nakrájame na kolieska do hrúbky najviac 0,5 cm. Radšej tenšie, lepšie sa prepečú a sú chutnejšie. Pekáč potrieme olejom, ale len jemne. Nasypeme zemiaky, podľa chuti osolíme a okoreníme.
  5. Zalejeme smotanou- jemne posolenou a varechou premiešame. Použijeme výhradne šľahačkovú smotanu, smotana na varenie nemá hustotu šľahačkovej a potom to nie je ono.
  6. Zemiaky vložíme do vyhriatej rúry na 200 stupňov a pečieme asi hodinu. Zemiaky počas pečenia vôbec nemiešame ! Pečieme pokiaľ sa na nich nevytvorí opečená vrstvička, vidličkou- pichnutím do zemiaka skúsime ich mäkkosť. Keď sa zemiaky pečú, pripravíme rezne. Z pripravenej zmesy odoberáme rovnako veľké guľky, obalíme ich v strúhanke, potlapkáme do tvaru rezňa.
  7. Rezne opekáme v rozohriatom oleji z oboch strán.
  8. Pokiaľ som smažila rezne, zemiaky sa upiekli. Zemiaky pod vrchnou vrstvou sú zaliate smotanou, ktorá pečením ešte zhustla.
  9. A tu už mám vysmažené rezne.
  10. Podávame každému podľa chuti- moji chlapi si urobili zeleninový šalát. Tu Vás chcem varovať pred šalátom na obrázku- poslúžil len na túto fotku, nedal sa jesť- bol neskutočne horký. Možno tak má chutiť, ale ja už to nezistím, lebo ho už nekúpim :). Ale bol taký pekný... Zelený s bordovým okrajom...