Smotanové zemiaky a mletý rezeň so syrom (fotorecept)
Autor receptu: elysa
Takýto obed varievala moja mamka. Smotanové zemiaky sú veľmi chutné a dobre
"šmýkajú", chutia s mletým mäsom- fašírkami a mletými rezňami so syrom...
6-8 porcií |
60 minút príprava |
60-70 minút na 200 °C |
Postup
- Bravčové mäso pomelieme. Ja si odkladám kúsky mäsa pri spracovaní, keď ich je dosť, tak máme fašírky, či mleté rezne alebo roládu.
- K pomletému mäsu pridáme strúhaný tvrdý syr,vajcia, cibuľu posekanú čo najjemnejšie, pretlačený cesnak a koreniny.
- Dobre spolu premiešame, ja nechávam odležať v chladničke, niekedy si pripravím zmes aj večer dopredu.
- Zemiaky očistíme a nakrájame na kolieska do hrúbky najviac 0,5 cm. Radšej tenšie, lepšie sa prepečú a sú chutnejšie. Pekáč potrieme olejom, ale len jemne. Nasypeme zemiaky, podľa chuti osolíme a okoreníme.
- Zalejeme smotanou- jemne posolenou a varechou premiešame. Použijeme výhradne šľahačkovú smotanu, smotana na varenie nemá hustotu šľahačkovej a potom to nie je ono.
- Zemiaky vložíme do vyhriatej rúry na 200 stupňov a pečieme asi hodinu. Zemiaky počas pečenia vôbec nemiešame ! Pečieme pokiaľ sa na nich nevytvorí opečená vrstvička, vidličkou- pichnutím do zemiaka skúsime ich mäkkosť. Keď sa zemiaky pečú, pripravíme rezne. Z pripravenej zmesy odoberáme rovnako veľké guľky, obalíme ich v strúhanke, potlapkáme do tvaru rezňa.
- Rezne opekáme v rozohriatom oleji z oboch strán.
- Pokiaľ som smažila rezne, zemiaky sa upiekli. Zemiaky pod vrchnou vrstvou sú zaliate smotanou, ktorá pečením ešte zhustla.
- A tu už mám vysmažené rezne.
- Podávame každému podľa chuti- moji chlapi si urobili zeleninový šalát. Tu Vás chcem varovať pred šalátom na obrázku- poslúžil len na túto fotku, nedal sa jesť- bol neskutočne horký. Možno tak má chutiť, ale ja už to nezistím, lebo ho už nekúpim :). Ale bol taký pekný... Zelený s bordovým okrajom...