Smotanové pokušenie

zitus - fotkazitus, 13. februára 2014
Smotanové pokušenie
Foto: zitus

Túto ovocnú tortičku pozná asi väčšina z vás,je výborná najmä v letnom období, perfketne dokáže osviežiť :)

20 minút
príprava

Suroviny

5 ks (zaleží aj od veľkosti formy)
2 ks
podla chuti
2 balenia
podľa chuti




Postup

  1. 1

    Zmiešame kyslú smotanu,vanilkový cukor a práškový cukor,podľa chuti. Prípadne namiesto cukru aj med.

  2. 2

    Do formy poukladáme piškóty tak aby bolo celé dno pokryté. Na vrstvu piškótov natrieme smotanovú zmes.

  3. 3

    Ďalšia vrstva začína zase piškótmi, na ne poukladáme ovocie podla chuti (banány,kiwi,jahody,maliny...) zalejeme smotanovou zmesou. Nasledujúcu vrstvu zopakujeme.

  4. 4

    nakoniec dáme vrstvu smotany a na ňu môžme dať ako ozdobu ovocie, lentilky, postrúhanú čokoládu, granko,proste hocičo čo vás napadne...prípadne ju môžte ozdobiť ako ja- jahôdkami,poliatymi rozpustenou čokoladou :) (pridávam ešte jednu fotografiu tejto istej torty,len trochu inak dozdobenú:) )

    Smotanové pokušenie - obrázok 4
  5. 5

    Dáme stuhnúť do chladničky,najlepšie tak na jeden deň.

Diskusia k receptu

zitus
100g smotany ma 118,07 kcal
100g piškotov ma 396,74 kcal
neviem či je to pre vás veľa alebo málo,už tam ide len ovocie a cukor môžte a nemusíte dať. Ale osobne si myslím že patri skôr medzi menej kalorické.
sandraviglasova
:D @silvi nepozerala by som sa na kalórie ako na niečo zlé, však to je energia pre správne fungovanie nášho tela :-)
skôr práškový cukor by som nahradila trstinovým, alebo takým, ktorý obsahuje melasu, a keď nechceš konzumovať piškóty z bielej múky, kúp si celozrnné (alebo celozrnné keksy a tie popuč na spodok) :-) každopádne si myslím, že takýto dezert je zdravý :-) a pre mňa vhodný na olovrant :-) mňam :-)
brambora
@zitus no lenze smotany uvadzas 5ks, takze tych 118,07 x 10 (kazda po 200g) a to uz je dost kalorii. :D viac ako klasicky kolac z muky. ale nic to nemeni na tom, ze je to dobrotka, ktora sa da jest neustale.
sandraviglasova
@brambora skôr ako kalórie z tej smotany by ma zaujímal tuk, ktorý obsahuje :-) a čo, však živočíšny je aj tak v pohode :-) aj tak nezješ celú tortu na posedenie :-) každý ma doma muža a detská, tak nech každému výndu dva kúsky.. a kalórie "vybeháš" pri odpratávaní riadu ;-)
zitus
tak zase ked by sme chceli robit tortu klasicku z muky a nejaka ta plnka cokoladova alebo poliata cokoladov ci nejaky ten marcipan a podobne,vyslo by to asi tiez dost. a zase,hadam nezjete celu tortu sama,či? :D dnes sa chystam robiť jednu fakt kaloricku bombu,tak potom ju sem aj hodim :D
a @sandraviglasova pekne poznamenala,ze su mozne rozne zmeny,"zdravšie varianty" :)
brambora
baby, mne tie kalorie nevadia... treba si dopriat... a toto je taka torticka kedy som schopna zjest vela. :D a hlavne v lete...