Vaječná omeleta
Vaječná omeleta

Smaženky fotorecept

kimlo - fotkakimlo, 22. júna 2021
Smaženky (fotorecept)
Foto: kimlo

Voľakedy patrili do sortimentu mliečnych barov, staničných bufetov a lahôdok, len tak narýchlo niečím zahnať hlad. Dnes sa ešte možno niekde objavujú, hlavne Zobraziť celý popisVoľakedy patrili do sortimentu mliečnych barov, staničných bufetov a lahôdok, len tak narýchlo niečím zahnať hlad. Dnes sa ešte možno niekde objavujú, hlavne v Čechách, kde majú aj svoju tradíciu. Ja sám som sa s týmto jedlom stretol prvýkrát v lahôdkach neďaleko vlakovej stanice vo Veselí nad Moravou, vždy som sa tam zastavil popri čakaní na ďalší spoj pri ceste z internátu domov... a ďakujem Breptovi, ktorý mi toto jednoduché jedlo pripomenul na svojej stránke.
Zdroj: internet

2
porcie
15 minút
príprava

Suroviny

4 ks čerstvé
4 KL
3 PL (alebo smotana)
podľa chuti
podľa chuti
Na vyprážanie:
podľa potreby (alebo masť)




Postup

  1. 1

    Do misky rozklepneme vajcia, pridáme strúhanku, mlieko, osolíme a okoreníme...

    Smaženky (fotorecept) - obrázok 1
  2. 2

    ...a všetko dobre rozšľaháme.

    Smaženky (fotorecept) - obrázok 2
  3. 3

    Na panvicu dáme troška oleja alebo masti, a naberačkou rozlejeme časť zmesi, ako na omeletu.

    Smaženky (fotorecept) - obrázok 3
  4. 4

    Opečieme z oboch strán a preložíme na polovicu...

    Smaženky (fotorecept) - obrázok 4
  5. 5

    Medzitým si natrieme krajec chleba horčicou.

    Smaženky (fotorecept) - obrázok 5
  6. 6

    Na smaženku priložíme chlieb, panvicu obrátime...

    Smaženky (fotorecept) - obrázok 6
  7. 7

    ....a smaženku položíme na tanier.

    Smaženky (fotorecept) - obrázok 7
  8. 8

    Obložíme kolieskami rajčiny, cibule, plátkami uhorky a zaváranej kápie alebo kto čo má rád.

    Smaženky (fotorecept) - obrázok 8

Diskusia k receptu

frezia68
Pamätám si ich,ja som ich spoznala v Gottwaldove ( teraz Zlín) a tiež sme zaháňali prvý hlad po ceste. Smaženka preložená napoly,potretá horčicou ,posypaná krájanou cibuľkou a s uhorkami,to položené na krajci čerstvého chleba. Konečne viem,ako sa to robí :-).
bugout
Ja som to na betón videl predávať aj pár rokov dozadu (a možno stále) myslím, že na autobusovej stanici v Nitre alebo skrátka v nejakom obdobnom stanicnom bufete... Len sa to skrátka volalo chleba s omeletou. Neviem či sa to ma pripravovať vždy na čerstvo, lebo tam to bolo zabalené v potravinovej folii v chladničke.
motyka
Pre mňa aj výborná večera. Chce to len nápad a Tebe nechýbajú. Díky. Dnes urobím, bude zmena a pri tom teple - stačí už lep vychladené pivko.
evelynba
Vďaka za pripomienku, myslím (pamäť mi už celkom 100%-ne nefunguje) že som to svojho času kupovala v mliečáku pri národom divadle. Bolo to super.... Robievam chlieb vo vajci, ale pre zmenu asi skúsim aj toto. Ešte raz vďaka, nám starým sklerotikom :-))))) treba občas osviežiť pamäť.
zahra
Z detstva si pamatam platok sendvica potrety horcicou, na to vrstva najemno nastruhaneho syra zmiesaneho so zltkami a stranou so syrom dat piect. Navrch kruzky cibule a pokvapkat kecupom. A tiez syrove gulicky: na kazde vajce 10 dg eidamu, jemno nastruhaneho, vytvarovat gulicky a vyprazit do svetlohneda. Same sa otacali a vyberali sme ich sitkom. Sucast posedeni s priatelmi.
hannes
@joer (22.6.2021 20:24)

Je dobré poznať origoš recept, ale...ak si hladný a máš s čím trošku zaimprovizovať, tak si to jednoducho spravíš. Hlavne nech je to chutné a vzhľadné. A to je tento prípad.
janazjarku
@kimlo takú smaženku som nikdy nejedla :-) , ale môj manžel si takú robí, keď niečo vyprážame a zostanú rozšľahané vajká, ale ten chlieb s horčicou nedáva takže nabudúce ho prekvapím .-)
jankov
Pred chvíľou som práve dumal, čo si v tomto teple urobím na večeru...a už viem...:-)...len si do smaženky pred zložením nastrúham údený oštiepok...
...a hlavne vďaka za recept, čo mi dovial spomienky, keď sme si ako mládenci na tomto jedle pochutnávali a za málo peňazí bolo dosť muziky a aj na pivká nám zostalo...
...keď sme chodili na stanovačky, tak sme si robili večer podobnú rýchlikovku...pripravili vajcia s prézlami, na pahrebu položili liatinovú "škridľu" z kotlíka uchom dolu, nechali rozohriať a už sa jedna radosť robili "vaječné lokše", lebo tak sme túto rýchlikovku pomenovali...no za tým pivko, správne, za piatym kameňom, vychladené v potoku...:-)
kimlo
@joer (22.6.2021 20:24)
To tiež nie sú smaženky ale krokety. Syrové smaženky boli podľa receptúry 61202 z knihy Normy mléčných nápojú a jídel.



kimlo
@janazjarku (23.6.2021 12:30)
Ba veru máš pravdu, v podstate vajíčka po obaľovaní obsahujú okrem korenia to isté ako v recepte. Už len dať na panvicu... :-)
joer
@kimlo (23.6.2021 13:17)

No vida, tak zase iný recept podla ČSN. Ale určite je to lepšie ako tie kvázi „smaženky” -rozšľahané vajcia so strúhankou. To s pôvodnou originálnou receptúrou smaženek, ktoré som uviedol ja a aj ty nemá nič spoločné. Ale oba naše recepty sú v podstate cesto s ktorého sa robia kroketky a tie vyprážajú. Vyskúšam aj tvoj recept. V mojom doporučenom sa vyslovene doporučuje syr Emetál, v tvojom Eidam čo je chuťovo rozdiel.
martakv
rýchle, jednoduché a isto chutné, uložené v KK, čo najskôr vyskúšam. Keď mi po vysmážaní ostanú vajíčka, tak tiež robím niečo podobné (u nás voláme "vakarka"), ale tam nie je syr, dávam viacej strúhanky a preto to jeme bez chleba, iba tak do ruky.
kimlo
@joer (23.6.2021 13:47)
O pôvodných smaženkach môže byť dlhá debata, vraj sa potom syrové prestali robiť a nahradili ich verziou čo popisujem, v niektorých bufetoch nechali názov smaženky, niekde zmenili na vaječný řízek. Ja som to kupoval v bufete ako smaženky. A tak je to aj v pôvodnom recepte z odkazu. Ale o histórii smaženky sa dá prečítať aj tu:
 makova-panenka.cz/recepty/pravy-feferonkovy-salat-a-syrov...

kvakac
Vyzerá to veľmi dobré, vyskúšam v blízkej dobe. Ďalšia chuťovka do zbierky rýchlych jedál. Vďaka za recept kamarát.
2x haji a kimlo
haji
@kimlo (23.6.2021 18:15)
Ba, u nás vaječný řízek. Hezky na chlebíku, s hořčicí, cibulí a kouskem kyselé okurky. Vyrovnáno na obrovském táce, trochu přes sebe. Sídlily vedle chlebíčků a salátů. K dostání v mléčném baru u nás. Výborná dobrota. Zasytilo, chutnalo. Jen pak nešlo jít na rande... bo cibula.
Díky za milý receptík na starou dobrou klasiku! Urobím podle tebe, snad to bude chutnat jako dřív! Je to chutné teplé i studené hmm
kimlo
@haji (29.6.2021 16:45)
Myslím že vo Veselí v lahôdkach sa to tiež volalo vaječný řízek. Dobre to padlo po dlhej ceste vlakom...
2x haji a kvakac