Slzovka na sladko

Autor receptu: katka78

Slzovka, perličkový jačmeň, Jóbove slzy, biela perla Východu, Hato-mugi, Yi yi ren.. táto zaujímavá surovina môjho veľmi jednoduchého receptu je známa pod viacerými menami. Je to obilnina so silnými liečivými účinkami. Práve pre ne sa neodporúča jesť ako bežná potravina, len ako doplnok. Dnes som si ňou obohatila raňajky.

1 väčšia
porcia
60-120 minút
príprava
15 minút
tepelná úprava

Suroviny

Postup

  1. Informácie sú jednoducho dostupné na internete, nebudem teda zaťažovať zdĺhavými traktátmi o zložení slzovky a jej pozitívnych účinkoch, zhrniem len, že je pre ľudský organizmus veľmi prospešná, posilňuje ho, aj prečisťuje.
  2. V jedle sa dá použiť podobne ako pohánka, alebo jačmenné krúpky - do príloh (ideálne k tučnému mäsu), polievok, pomazánok, šalátov, fašírok, ako múka a podobne. Treba mať na pamäti množstvo (viď úvod).
  3. Slzovku prepláchnem vodou a v čistej nechám asi 2hodiny namáčať. Po tomto čase ju scedím do hrnca, pridám k nej umytú ryžu (teraz som použila basmati) a obe spolu domäkka uvarím. K času varenia poviem toľko - rôzne zdroje uvádzajú pre slzovku aj 30 minút, ja som ju mala mäkkú po cca 15tich, aj spolu s ryžou. Treba si sledovať a okoštovať, zaváži aj dĺžka namáčania. Ak si nie ste istí, varte ich radšej osve.
  4. Medzitým si očistím a na drobnejšie kúsky nakrájam jablko, mak zomeliem. Do misky si pripravím sušenú kustovnicu (goji), pridám k nej scedenú uvarenú ryžu so slzovkou a premiešam. Ak je kustovnica tvrdšia, teplom tých dvoch surovín mierne zmäkne. Pridám jablko, mak, ochutím citrónovou šťavou a medom.
  5. Toto jedlo je veľmi variabilné, dajú sa použiť oriešky, hrozienka, semienka.. na dosladenie agáve, či javorový sirup.. jednoducho kto má čo rád a zvykne používať. Ako hovorí moja mamulka, iniciatíve sa medze nekladú :-) Napríklad na obrázku nižšie sú hrozienka, škorica, lieskovce.
  6. V mojej kuchyni je slzovka pomerne novou surovinou, zatiaľ som ju využila len takto na sladko, do polievky a ako prílohu (s ryžou v pomere 1:3). Najbližšie sa chystám na fašírky. Ak s ňou máte skúsenosti, pokojne sa podeľte, budem rada :-)