Zapekané zemiaky

Slovenský trojboj - zemiaky s bryndzou a so slaninou

Autor receptu: siuuu

Toto jedlo mám veľmi rada - jednoduché a chutné. Robievam ho v dvoch verziách - klasickej a expresnej, podľa toho koľko mám času alebo ako veľmi sme hladní.* Občas zamením slaninu za sušenú šunku, ktorá je menej tučná, doplním nejaký dip, vymením bylinky - je to dosť variabilný recept. Popíšem obe verzie. Množstvo surovín si každý dá podľa svojej chuti.

10 minút
príprava
20-25 minút
na 190 °C

Suroviny

Postup

  1. Klasická verzia: Zemiaky umyť, uvariť v šupe do mäkka ale nerozvariť. Ešte teplé prekrojiť po dĺžke na polovice, opatrne vydlabať vnútro (najlepšie mi to ide takým tým vykrajovátkom na guľky z melóna). Vnútro zo zemiakov zmiešať s bryndzou, 1-2 lyžicami jogurtu alebo smotany, ochutiť soľou, korením - kto chce môže pridať bylinky podľa chuti, opečené kúsky slaniny... Zmesou naplniť vydlabané zemiakové lodičky, dať na pomastený pekáč a v rúre zohriatej na 190-200 °C zapiecť do zlatista (alebo zapiecť v rúre pod grilom). Podávame posypané jarnou cibuľkou alebo pažítkou, s opečenou sušenou šunkou alebo slaninou a s dipom podľa chuti. My sme k zemiakom mali ešte misku jarného šalátu.
  2. Ja som dnes urobila dip z avokáda, hustého bieleho neochuteného jogurtu - ja používam značku Milko bio bez tuku, s ktorým som mimoriadne spokojná (na 1 avokádo tak asi 1 riadna polievková lyžica), pasty z medvedieho cesnaku (zmixovaný medvedí cesnak s olivovým olejom, pár strúčikmi cesnaku a soľou, ktorá pôsobí ako konzervant), dochutiť korením, môže sa pridať pár kvapiek citrónovej šťavy - komu ako chutí. Na tanieri som k dipu pridala na chuť aj na oko po troche chuťovo výraznej medveďocesnakovej pasty.
  3. Expresná verzia: Surové zemiaky ošúpeme, pokrájame na plátky hrubé asi 3-4 mm, ktoré rozložíme najlepšie v jednej vrstve na vymastený pekáč alebo do formy, v ktorej ich budeme piecť. V rozohriatej rúre (asi 190 °C) upečieme skoro do mäkka, posypeme rozmrvenou bryndzou a na kúsky pokrájanou slaninou a dopečieme. Po upečení posypeme vňaťou jarnej cibuľky alebo pažítky a ochutíme soľou a korením podľa chuti.