Slovenské koláčky fotorecept

monty469 - fotkamonty469, 3. februára 2017
Slovenské koláčky (fotorecept)
Foto: monty469

Po dlhšej dobe pridávam recept zo Zlatej knihy kuchárskej z roku 1948. Túto knihu som mala požičanú od kamarátky asi pred rokom, zopár receptov Zobraziť celý popisPo dlhšej dobe pridávam recept zo Zlatej knihy kuchárskej z roku 1948. Túto knihu som mala požičanú od kamarátky asi pred rokom, zopár receptov som si odpísala a tento vám ponúkam dnes - s pôvodným názvom :-) Staré recepty sú moja srdcovka, aj keď samozrejme je množstvo receptov, novších, ktoré som si taktiež zamilovala. Ale stále sa vrátim ku klasike, ktoré piekli ešte naše staré mamy.

45
porcií
20 minút
na 190 °C

Suroviny

Cesto:
550 g
100 g
1 ks
80 g
1 balenie
z 1 citrónu
štipka
300 ml
Kvások:
25 g
50 ml
1 ČL
Maková plnka:
200 g
6 ks
1 ČL
1 balíček
1/2 ČL
150 g
100 ml
Orechovo-lekvárová plnka:
150 g
120 g
100 g
1 ČL
1 balíček
2 ks
1 ČL
Na potretie pred pečením:
1 ks
1 ČL
Na potretie po pečení:
60 g
Na posypanie po pečení:
Ďalšie:




Postup

  1. 1

    Najprv vymiešame do peny bravčovú masť so žĺtkom, citrónovou kôrou, štipkou soli, kryštálovým a vanilkovým cukrom.

    Slovenské koláčky (fotorecept) - obrázok 1
  2. 2

    Do väčšej misy dáme múku, urobíme jamku, rozmrvíme do nej droždie, zasypeme cukrom, zalejeme mliekom a necháme urobiť kvások.

    Slovenské koláčky (fotorecept) - obrázok 2
  3. 3

    Keď je kvások hotový, pridáme zmes z bodu 1, postupne prilievame teplé mlieko a miesime cesto.

    Slovenské koláčky (fotorecept) - obrázok 3
  4. 4

    Miesime dovtedy, kým sa cesto neodliepa od stien misy. Necháme kysnúť pri izbovej teplote asi hodinu.

    Slovenské koláčky (fotorecept) - obrázok 4
  5. 5

    Medzitým si pripravíme plnky. Začneme makovou, ktorú si pripravíme nasledovne: do misy dáme všetky suché suroviny, prilejeme mlieko a dobre vymiešame.

    Slovenské koláčky (fotorecept) - obrázok 5
  6. 6

    Orechovú plnku urobíme podobne. Všetky suroviny dáme do misy a dobre vymiešame.

    Slovenské koláčky (fotorecept) - obrázok 6
  7. 7

    Vykysnuté cesto vyklopíme na pomúčenú dosku, rozvaľkáme asi na 3 mm (ja som vaľkala postupne, viď obrázok - alebo si cesto rozdeľte na dve časti). Nožom alebo v mojom prípade krájačom na pizzu pokrájame na štvorčeky.

    Slovenské koláčky (fotorecept) - obrázok 7
  8. 8

    Do stredu každého štvorčeka dávame plnku (nešetríme!). Robíme šatôčky tak, že spojíme protiľahlé rohy. Jemne pritlačíme, aby držali pokope.

    Slovenské koláčky (fotorecept) - obrázok 8
  9. 9

    Na makový kopček som dala aj odkôstkované višne, na každú kôpku jednu, jemne zatlačíme.

    Slovenské koláčky (fotorecept) - obrázok 9
  10. 10

    Koláčiky poukladáme na plech vystlaný papierom na pečenie v primeraných rozostupoch a necháme ešte asi 20 - 30 minút podkysnúť. Pred pečením ich potrieme vajíčkom s cukrom.

    Slovenské koláčky (fotorecept) - obrázok 10
  11. 11

    Pečieme pri teplote 190 °C asi 15 až 20 minút do zlata. Po upečení ich ešte horúce potrieme roztopeným maslom a posypeme cukrom.

    Slovenské koláčky (fotorecept) - obrázok 11
  12. 12

    Po vychladnutí sa do nich môžeme zahryznúť :-) Cesto je mäkkučké, plnky šťavnaté, koláčky nie sú vôbec suché.

    Slovenské koláčky (fotorecept) - obrázok 12
  13. 13

    A na záver ako zvyčajne, pridávam foto nášho spachtoša :-)

    Slovenské koláčky (fotorecept) - obrázok 13

Diskusia k receptu

denyany
Aj moja mama takéto pekávala, ten tvar mi pripomenul sobotné voňavé popoludnia.:-)) Náplň bola väčšinou tvarohová. Ale mám rada aj ostatné.
haji
Krása nesmírná, vůně a chuť neskutečná. Nádherný starý recept, oživený láskou a tvořivostí! Moc se ti koláče povedly, postup i fota nemají chybu. Závěrečné foto Montíka už je tradice a reklama na spokojeného domácího miláčka.
chica114
Mňamiky....vyzerá to veeeľmi chutne hned by som jeden ochutnala :-p. Si veľmi šikovná Montík. Samozrejme ako vždy dávam 5*, KK :-)
jack
Tak to už hej.Veľmi pekne sa ti podarili.U nás tie obidve plnky sú top.Takže určite budú nabudúce.
izabella929
@monty469 ,áno, áno starodávne recepty zažívajú svoje bum..je to veľmi správne, že sa nezabúda na klenotnicu našich babičiek..krásne a chutne si napiekla, páči sa mi cesto a náplň.-)niekoľko starých receptov mám tiež ešte po ruke..
sracz
Krása bez závoja! ... bars ši še nam "pochlopila" Montyčku a dňeškaj už "narucuješ deku" jak starí majster profik. Všetko na "jebničku v karičke", milá @monty469 a ja by som sa opakoval, poprípade iba kopíroval predchádzajúce komenty. Mám rád recepty voňajúce históriou, ktoré naviac vybavuješ perfektnou fotodokumentáciou a presným technologickým postupom!
martamm
Naše prastaré mamy boli úžasné gazdinky, oplatí sa čerpať z pokladnice starých receptov, @Monty469 , krásne si sa vyhrala s receptom, perfektná fotodokumentácia pomôže aj menej zdatným kuchárkam, či kuchárom, ja už som si recept uložila do KK a čoskoro upečiem tieto koláčiky, hlavne manžel a vnúčatá sa potešia :)))))))))))))))
mitzy
Krásna fotka : ) normálne už poznám podľa foto, koho krásny recept sa tu objavil. Otvorím a vida-nemýlim sa-šikovnica Monty. Koláče by som si hneď dala vyzerajú veľmi chutné. Montík je úžasný ako vždy.
afataga
poznam, pre mna jeden z top kolacikov, u nas tiez mama robievala prevazne tvarohove, ale aj tvoje su isto vyborne a nezabudni na chilli, ak si este nesadila
tatranka
Veľmi pekný a zaujímavý recept.Rada sa vraciam ku koláčikom,ktoré sú o múdrosti našich materí a starých materí.Tohto tipu koláčiky veľmi obľubujeme.Je zaujímavé že už dávno si poradili s potretím koláča,aby sa im neodliepal,ale naopak,aby časti patriace k sebe pekne držali.Do žĺtka pridať trochu kryštálového cukru.Vznikne ohromné lepidlo,ktoré koláč krásne spojí,svojou karamelovou chuťou vylepší aj prifarbí.
Recept je veľmi pekne spracovaný. Ukladám do kk.
monty469
@Afataga dakujem . Chilli chcem sadit tento tyzden ;-)
@Kristina47 dakujem ;-)
@Tatranka dakujem ti velmi pekne. Veru uz nase stare aj prastare matere mali svoje grify ako na to. Boli vynaliezave uz vtedy. Rada som sa podelila o tento recept ;-)
katka78
Parádne, sú, vydarené. Takéto som dávno nejedla. Ukladám, možno bude niekedy príležitosť.
kikusiatko1507
Dnes vyskusane,s mastou robievam skor slane pecivo, do buchiet, rozkov a pod. pouzivam maslo.Teraz sme sa presvedcili, ze mast svedci aj sladkemu kysnutemu pecivu :-),chutilo aj babke a navsteve zo zahranicia :-) dakujeme.


haji
@Kikusiatko1507 (5.2.2017 20:14)
Není se čeho bát, masť se dřív používala daleko víc, tedy i do sladkých kynutých koláčov. Moje babička používala do koláčov i část masti z hydiny, ktorú mala natopenú - jasné, že nesolenú. Nežádoucí pachy sa vypečú a chuť koláčov je lahodná. Jsi šikulka, krásně se ti Slovenské koláče povedly!
dymuska
Koláčiky vyzerajú super-určite vyskúšam. Páči sa mi záver foto-spachtoš-úžasný kocúrik
monty469
@Katka78 , @Dymuska dakujem vam velmi pekne ;-)
@Kikusiatko kolacky sa ti krasne vydarili. Tesim sa , ze si si vybrala tento recept a hlavne , ze rodinka bola spokojna a vsetkym chutilo. Dakujem ti :-)
monty469
@Mirka18 (23.2.2017 10:10)

Velmi si ma potesila. Som rada, ze si spokojna s receptom. Dakujem ;-)
sracz
Toľká krása srdce drása a o brušku, he-he-he, ani nehovorím. Výborné chute, @monty469 aj so spomienkami na moju famóznu babičku lady Ann a presladkú mamičku. My s bratom, sme tieto koláčiky volali po našom "šnuptichľe" a mali sme ich véééééééľmi radi! Pekný weekend aj do tretice!
monty469
Vdaka. Zaujimavy nazov šnuptichle. Aj po tretie krasny vikend ;-)
sovka62
Tak si tu listujem v KK, hladam nieco orechove, kysnute a hned druhy recept bol ten tvoj. Vsetko mam, popoludni idem na to, aj ked neposlusnou pravou rukov ich asi neurobim take pekne ako ty.
Ale dobre budu urcite, uz sa tesim.
kaja52
Aj u nás preferujeme makovú, ale aj orechovú plnku. Len vel'mi rýchlo miznú.




SÚŤAŽ: Takto využívajú Maresi mliečko naši čitatelia