Slovenská zbojnícka pečienka v pekáči (fotorecept)

Autor receptu: pusta

Vkladám recept na túto obľúbenú slovenskú špecialitu s mnohými obmenami. Na osobu počítame 200 g mäsa, a to mladého hovädzieho alebo teľacieho, bravčového ev. aj baranieho, všetky v rovnakom množstve. Slaninu rátame 100 g, cibule a zemiakov po 200 g, taktiež paprika zelená a paradajky koreniny, ev. klobáska, pergamenový papier, povraz, ražeň, žeravá pahreba...Moja úprava je ale v domácich podmienkach v pekáči a podávam s čerstvým chlebom, aby sa dala vytierať aj tá super šťavička, ktorá vznikne.

4
porcie
20 minút
príprava
45 minút
na 180 °C

Suroviny

Postup

  1. Pripravíme si suroviny. Papriky umyjeme, pokrájame na pásy, paradajky na plátky, očistenú cibuľu na hrubšie kolieska, údenú slaninu na plátky.
  2. Mäso nakrájame na 4 rezne, okraje po obvode narežeme a naklepeme.
  3. Naklepané mäso po oboch stranách osolíme, okoreníme čerstvo mletým čiernym korením a posypeme sladkou mletou červenou paprikou.
  4. Okorenené mäsko potrieme horčicou.
  5. Na dno pekáčika položíme plátky slaniny.
  6. Na slaninu v pekáčiku rozložíme kolieska cibule.
  7. Na cibuľu v pekáčiku rozložíme plátky papriky a paradajok, mierne osolíme, okoreníme podľa chuti a pokvapkáme olejom.
  8. Na zeleninu položíme pripravené mäsko.
  9. Na mäsko uložíme opäť vrstvu slaniny, cibule, papriky a paradajok, pokvapkáme olejom, osolíme, okoreníme a vrstvenie opakujeme, kým nespotrebujeme suroviny.
  10. Vložíme do trúby vyhriatej na 180 stupňov a pečieme 45 minút.
  11. Porcie zbojníckej pečienky rozdelíme na taniere aj so šťavičkou a podávame horúce s čerstvým domácim chlebom.