Slovenská ryža špeciál alebo ako kombinovaná príloha (fotorecept)
Autor receptu: sracz
Dostal som sa do duševného stavu, keď mi už klasická príprava slovenskej ryže, ale aj
talianskeho „orza“, začala liezť „krkom“! Každý zodpovedný „gazdiniak“ dobre vie, čo mu
doma v kuchyni, v komore, alebo v pivnici „zavadzia“. U mňa to bol tentoraz zvyšok
šunky s kosťou (kosť má „namierené“ do fazuľovice) a sterilizované lusky fazuľky.
„Ryľované“ kurča dostanem kúpiť na každom rohu, romano_šalát „straší“ už dlho v
chladničke a tak sa zrodil nápad! Určite sa to dá aj s tarhoňou, alebo mrvenicou!
2÷4 porcie |
5÷7 minút príprava |
15÷17 minút tepelná úprava |
Postup
- veľmi jednoducho a rýchlo!!! Na rozohriatu panvicu № 1 nalejeme ~ 1 PL oleja a nasypeme ~ 250 g slovenskej „ryže“ (alebo talianskeho orza, alebo tarhone, …) a krátko ju opražíme do „strakata“ t. j. na melír
- na rozohriatu panvicu № 2 nalejeme ďalšiu ~ 1 PL oleja, nasypeme ~ 3÷4 PL na drobno (asi ako na „tatarák“) pokrájanej červenej cibule – ale aj keď to bude jedna menšia, nič sa nestane – a vzápätí opäť krátko orestujeme do „priehľadna“ – alias na sklovito
- než pokrájaná červená cibuľa získa požadovaný „color“ pokrájame ~ 150 g údenej šunky (domácej klobásy, či bársčoho čo máme pri ruke), priložíme ju na cibuľový podklad a premiešaním krátko ohrejeme
- z panvice № 1 preložíme melírovanú slovenskú ryžu do panvice № 2 k „teplej“ šunke, všetko nežne zmiešame,
- zalejeme ~ pol litrom horúcej vody, alebo bársakého vývaru, podľa potreby dosolíme (ja som pridal 1 KL soli), premiešame; teplotu šporáka nastavíme na maximum, panvicu № 2 prikryjeme pokrievkou
- a varíme, až spod pokrievky viditeľne „vyfučí“ ~ ½ tekutiny
- potom na horúci „polotovar“ vysypeme konzervu (~ 300 ml) pokrájanej zelenej fazuľky, samozrejme bez nálevu, všetko spolu jemne premiešame, prikryjeme pokrievkou, vypneme tepelný zdroj, ponecháme na pomaly chladnúcej platni a ~ po 3´
- je chutná „papanica“ hotová
- môžeme ju servírovať s romano šalátom, alebo tak ako ja mojemu najsamkrajšejšiemu JA s pečenou špargľou v citrónových „slzách“ – ozdobenú halúzkou feniklu, alebo iba tak na „čisto“
- … a ak si niekto myslí, že s pečeným „kurátenkom“ to vyzerá a hlavne chutí lepšie, tak nech sa mu páči, tu je pohľad à la „complet“