Slovenská ryža špeciál alebo ako kombinovaná príloha (fotorecept)

Autor receptu: sracz

Dostal som sa do duševného stavu, keď mi už klasická príprava slovenskej ryže, ale aj talianskeho „orza“, začala liezť „krkom“! Každý zodpovedný „gazdiniak“ dobre vie, čo mu doma v kuchyni, v komore, alebo v pivnici „zavadzia“. U mňa to bol tentoraz zvyšok šunky s kosťou (kosť má „namierené“ do fazuľovice) a sterilizované lusky fazuľky. „Ryľované“ kurča dostanem kúpiť na každom rohu, romano_šalát „straší“ už dlho v chladničke a tak sa zrodil nápad! Určite sa to dá aj s tarhoňou, alebo mrvenicou!

2÷4
porcie
5÷7 minút
príprava
15÷17 minút
tepelná úprava

Postup

  1. veľmi jednoducho a rýchlo!!! Na rozohriatu panvicu № 1 nalejeme ~ 1 PL oleja a nasypeme ~ 250 g slovenskej „ryže“ (alebo talianskeho orza, alebo tarhone, …) a krátko ju opražíme do „strakata“ t. j. na melír
  2. na rozohriatu panvicu № 2 nalejeme ďalšiu ~ 1 PL oleja, nasypeme ~ 3÷4 PL na drobno (asi ako na „tatarák“) pokrájanej červenej cibule – ale aj keď to bude jedna menšia, nič sa nestane – a vzápätí opäť krátko orestujeme do „priehľadna“ – alias na sklovito
  3. než pokrájaná červená cibuľa získa požadovaný „color“ pokrájame ~ 150 g údenej šunky (domácej klobásy, či bársčoho čo máme pri ruke), priložíme ju na cibuľový podklad a premiešaním krátko ohrejeme
  4. z panvice № 1 preložíme melírovanú slovenskú ryžu do panvice № 2 k „teplej“ šunke, všetko nežne zmiešame,
  5. zalejeme ~ pol litrom horúcej vody, alebo bársakého vývaru, podľa potreby dosolíme (ja som pridal 1 KL soli), premiešame; teplotu šporáka nastavíme na maximum, panvicu № 2 prikryjeme pokrievkou
  6. a varíme, až spod pokrievky viditeľne „vyfučí“ ~ ½ tekutiny
  7. potom na horúci „polotovar“ vysypeme konzervu (~ 300 ml) pokrájanej zelenej fazuľky, samozrejme bez nálevu, všetko spolu jemne premiešame, prikryjeme pokrievkou, vypneme tepelný zdroj, ponecháme na pomaly chladnúcej platni a ~ po 3´
  8. je chutná „papanica“ hotová
  9. môžeme ju servírovať s romano šalátom, alebo tak ako ja mojemu najsamkrajšejšiemu JA s pečenou špargľou v citrónových „slzách“ – ozdobenú halúzkou feniklu, alebo iba tak na „čisto“
  10. … a ak si niekto myslí, že s pečeným „kurátenkom“ to vyzerá a hlavne chutí lepšie, tak nech sa mu páči, tu je pohľad à la „complet“