Slovenská ryža, alebo orzo s fazuľkovými luskami (fotorecept)
Autor receptu: sracz
Predstavujem Vám variant rcp obohacovania príloh k mäsám, alebo aj ako
samostatného chodu. Takto pripravenú
slovenskú ryžu som podával k bravčovému výrezu z rebier, ale záleží len a len na Vás,
čo s ním urobíte Vy. Výhodu
predstavuje aj skutočnosť, že na jeho realizáciu môžete použiť čerstvé suroviny, alebo
konzervované polotovary.
Tentoraz voľba padla na sterilizivané fazuľkové lusky, ktoré môžu byť nahradené
hubami, hráškom, karfiolom, či
mrkvou, alebo ich kombináciou, dokonca aj s mrazenými.
4÷6 porcie |
12÷15 minút príprava |
12÷15 minút tepelná úprava |
Postup
- na PL slnečnicového oleja som „na melír“ popražil dva poháre slovenskej ryže (orzo), zalial dvojnásobkom horúcej vody (ak chcete bohatšiu dávku, použite mäsový vývar), pridal 2 KL soli, zamiešal, korunoval PL masla a pod pokrievkou nechal vodu „vyfučať“, až sa v nej urobili dierky; potom som do ryže pridal konzervované, samozrejme zliate, lusky mladej fazuľky a poriadnu hrsť petržlenových lístkov (na „broky“ pokrájané halúzky petržlenovej vňate som nám ráno pridal do praženice); opatrne nežne premiešal a pod pokrievkou, ale už pri vypnutom zdroji tepla, nechal dôjsť,
- viac k tejto technológii nepovažujem za potrebné dodávať, snáď iba toľko, že rôznymi chutnými doplnkami môžete obohacovať aj ryžu, tarhoňu, či iné, aj zapekané, cestoviny; takto vyzerá ako „sólo“ podávaná príloha na porcelánovom tanieriku
- a takto si ju môžete pamätať z mojeho rcp na bravčové kocky na paradajkách! Všetkým Vám želáme veľa úspechov pri realizácii vlastných nápadov a samaozrejme, že aj dobrú chuť!