Cestoviny s kapustou
Cestoviny s kapustou

Slovenská klasika - trojboj fotorecept

kvakac - fotkakvakac, 3. septembra 2018
Slovenská klasika - trojboj (fotorecept)
Foto: kvakac

Kto by nepoznal starú dobrú klasiku jedla. Kapusta - zemiaky - cestovina. Ja občas požívam aj čerstvú kapustu, hlavne v tomto období. Vonku Zobraziť celý popisKto by nepoznal starú dobrú klasiku jedla. Kapusta - zemiaky - cestovina. Ja občas požívam aj čerstvú kapustu, hlavne v tomto období. Vonku padá vytúžený zlatý dážď po toľkých suchých a slnečných dňoch. Kapusta mladá čerstva na roli, tak sme dostali chuť na takúto dobrotu.

8 - 10
porcií
5 minút
príprava
45 minút
tepelná úprava

Suroviny

1500 g čerstvá
1000 g
300 g domáce hrubé
1 KL
1 PL
150 g
3 ks stredná
1 KL ( kto chce)




Postup

  1. 1

    Cibuľu očistíme a pokrájame na hrubšie kusy, tak isto aj slaninu. Do hrnca dáme masť zohriať a potom cibuľu so slaninou dobre osmažíme do červena. Hrniec necháme otvorený, nech sa voda vyparí a ostane len tuk. Toto trvá asi 15 minút.

    Slovenská klasika - trojboj (fotorecept) - obrázok 1
  2. 2

    Za túto dobu si pokrájame kapustu, podľa uváženia. Keď ju pokrájate na tenko bude skôr udusená. Ja ju dávam na 2cm kocky mám rád keď je na väčšie kusy, no potom sa dlhšie dusí. Pridáme rascu a kto chce dá i vegetu. Dáme pokrievku a dusíme do mäkka, potom ostane hnedastá. Počas toho miešame nech sa neprilepí na dno hrnca. To trvá asi pol hodinu. Osolíme počas dusenia (priměřene).

    Slovenská klasika - trojboj (fotorecept) - obrázok 2
  3. 3

    Počas dusenia kapusty si uvaríme vo vode zemiaky, ktoré nakrájame na 1,5 - 2 cm kocky. Tak isto aj cestovinu, ktorú si dáte podľa vlastného uváženia. Ja používam hrubé slíže. Ľahko sa krájajú a potom ich ak cítim v ústach pri jedení. Cele jedlo je veľkosťou zhodné.

    Slovenská klasika - trojboj (fotorecept) - obrázok 3
  4. 4

    Keď je už kapusta hotová dáme do nej zemiaky a slíže odkvápané od vody. Všetko to premiešame a na sporáku podusíme ešte asi päť minút.

    Slovenská klasika - trojboj (fotorecept) - obrázok 4
  5. 5

    Odložíme zo sporáku a necháme spolu chvíľu postať a ešte pár krát premiešame.

    Slovenská klasika - trojboj (fotorecept) - obrázok 5
  6. 6

    Môžme si nakladať. Kto má rád kyslé môže pridať na tanier k tomu čalamádu. Neviem prečo, ale toto jedlo sa veľmi rýchlo zje, hoci ho aj viac urobím.

    Slovenská klasika - trojboj (fotorecept) - obrázok 6

Diskusia k receptu

hubata
Fíííha my Záhoráci to nepoznáme a robíme s kapustou len fliačky nasladko a kto chce naslano so slaninkou..............no zemiaky sa tam nedávajú. Musím vyskúšať, aj ja som národovkyňa!
1x kvakac
kvakac
Vďaka všetkým za úsmevne komenty. Budem rád ak vyskúšate, oplatí sa.
finczi
Vy aj úplne jednoduché jedlo viete tak krásne odprezentovať, cítiť z toho takú lásku a radosť, že sa musím vždy usmievať pri čítaní receptov. Pekný večer!
1x kvakac
evanaaa
Zosobášili sa kapustové fliačky a granatír (len chýba červ. ml. paprika, miesto nej je slaninka) :-) ale za tanier by som si dala aj ja, iste je to aj sýte jedlo, a vyzerá dobre.
motyka
Bol až včera. Je to vynikajúce jedlo. Také "ľúbime". Bude častejšie. @kvak ác - ďakujem za recept.
1x kvakac
rika111
Poznám iba granatír, ktorý mám naozaj rada ale toto jedlo vyzerá veľmi lákavo - ukladám a za dlhých chladných dní aj vyskúšam.
1x kvakac
sracz
Východoslovenský variant "hev i tam_iek s vynikajúcou chuťou! Šioká je veru škála Tvojich receptov domáceho typu, @Kvakac priateľ vážený flexibilný!
1x kvakac
kvakac
@sracz (20.8.2021 00:11)

Vďaka za koment aj napomenutie receptu. Ráno som uvažoval čo dnes uvariť toto prišlo ako šíp z jasného neba. Niekedy je ozaj dobré sem nahliadnuť. Slaninu som dokúpil a ostatne mám doma, už sa na obede pracuje. Úlohy som svedomito rozdelil a ja som dnes za šefa kuchyne. To bude - že - mňam dnes.
1x haji
papava
Dnes som vyskúšala pripraviť toto jedlo a podarilo sa a aj chutilo. Zemiaky som uvarila v šupke, zdalo sa mi to vhodnejšie. Určite ho niekedy zopakujem a nabudúce zvolím lepší pomer hlavných surovín, kapustičky by to moje prevedenie znieslo aj viac.
Ďakujem za výborný recept.
1x kvakac




SÚŤAŽ: Takto využívajú Maresi mliečko naši čitatelia