Slnečnicová nátierka a náhrada syra z kešu orieškov (fotorecept)

Autor receptu: zirafninka1

Suroviny

Postup

  1. Slnečnicové semienka zalejeme vodou a necháme namočené cca 5 hodín.
  2. Potom ich prepláchneme a spolu s citrónovou dužinou, cesnakom a soľou rozmixujeme dohladka. Kvôli mixovaniu môžeme pridať malé množstvo vody. Hmotu nalejeme do sita vystlaného plátnom a necháme v chladničke odkvapkávať aspoň 8 hodín.
  3. Tentokrát som spravila nátierku s údenou soľou. Chuť je jemná, používam ju ako náhradu masla na chlebíku. Výborne chutí táto nátierka premiešaná s nadrobno nasekanými sušenými paradajkami, cibuľkou či bylinkami. Nátierky bolo z tohto množstva surovín naozaj veľa.Ja zvolím nabudúce polovičné množstvá. Recept som našla tu: https://www.facebook.com/photo.php?fbid=125965344089520&set=a.115157565170298.14315.100000281646106&type=3&theater
  4. Kešu "syr": Kešu oriešky (v pôvodnom recepte je uvedené množstvo - 112g, ja som použila 150g) namočíme minimálne na 4 hodiny.
  5. Opláchneme ich a preložíme do mixéra. Pridáme cesnak, šalotku, lahôdkové droždie a citrónovú šťavu. Rozmixujeme.
  6. V menšom hrnci privedieme do varu vodu, pridáme agarové vločky. Povaríme cca 5 minút, kým sa vločky celkom nerozpustia.
  7. Vodu s agarom prilievame do mixéra k orieškovej hmote a mixujeme, kým sa všetky suroviny nespoja. Dochutíme soľou, prípadne pridáme bylinky a korenie.
  8. Rozmixovaný krém nalejeme do olejom vymastenej formy. V chladničke necháme stuhnúť. Recept na túto pochúťku som našla tu: http://reciperenovator.com/special-diets/vegan/how-to-make-shredded-vegan-cheese/
  9. Kešu "syr" chutí len tak k zelenine, ale používam ho aj na zapekanie (trochu zmäkne, ale nerozteká sa úplne), alebo napr. do takýchto hlivových zapekaných chlebíkov.