Slivkový lekvár z tlakového hrnca (fotorecept)

Autor receptu: pusta

Dostala som od rodiny nádherné slivky a našla som na nete recept, ktorý ma zaujal. Postup je veľmi jednoduchý, ale netradičný a výsledok vynikajúci. Lekvár je krásne hustý, hladký a chuťovo výborný, preto som sa rozhodla podeliť sa s Vami o tento recept. Myslím, že aj v budúcnosti ho budem robiť takto. Ak máte antikorový tlakový hrniec so sendwichovým dnom, skúste tento recept!

1 dávka
porcia
10 minút
príprava
90 minút
na 80 °C

Suroviny

Postup

  1. Zdravé a nepoškodené slivky som umyla, odstopkovala, odkôstkovala a pokrájala som ich na 1/4-tiny. Rozpis som uviedla na 1 kg sliviek. Ak budete variť lekvár z väčšej dávky, varte po malých množstvách - asi 2 kg naraz.
  2. Pripravené slivky som dala do antikórového tlakového hrnca.
  3. Podliala som ich malým množstvom studenej vody.
  4. Tlakový hrniec som uzavrela a postavila som ho na sporák na stredný plameň, počkala som kým prvýkrát zasyčí, vypla som plameň a vypustila som ventil - zasyčalo asi po 5-tich minútach.
  5. Keď hrniec treocha vychladol, odstránila som pokrievku. Teraz môžete ešte teplú zmes premlieť cez pasírovací mlynček alebo pretrieť cez sito. Ja som nemlela ani nepretrela cez sito, ale som celé premixovala do hladka ponorným mixérom.
  6. Neľakajte sa, že je to riedke, lebo aj slivky pustili vodu, preto jej treba pred varením v tlakovom hrnci pridať len malé množstvo.
  7. K rozmixovanej zmesi som pridala kryštálový cukor a za stáleho miešania som varila zmes pomalým varom,...
  8. ...kým nezhustla do požadovanej konzistencie, čo poznať podľa toho, že pri miešaní sa za vareškou tvorí cestička, mne sa urobila asi za 1 a pol hodiny. Ešte horúci lekvár som plnila do suchých, čistých a nahriatych pohárov, zaviečkovala som ich a po vychladnutí som lekvár odložilila do dobre vetranej a chladnej špajze. Nesterilizovala som, ani som lekvár nedávala do suchého dunstu.
  9. Je to netradičný, ale veľmi jednoduchý a praktický postup zavárania. Lekvár je hustý, tmavý a hladký,výbornej chuti, bez akýchkoľvek umelín, či konzervantov čisto na prírodnej báze. Na fotografii je na porovnanie svetlejší slivkový lekvár robený klasickým spôsobom z minulého roka s malými kúskami sliviek /0,7 litrový pohár/ a dnešný - ten tmavší /plnila som do 350 ml-vých pohárov/.