Slivkový koláč s orechmi

Autor receptu: mandarin999

Našla som v mrazáku ešte mrazené slivky, tak som pospájaním starších receptov a improvizáciou vymyslela tento recept. Je to koláčik bez kysnutia, ktorého príprava je nenáročná, jednoduchá a zvládne ju hocikto. Chuť je vláčna, jemná a koláčik sa rozplýva na jazyku. Vyskúšajte a sami uvidíte.

20 - 25 minút
na 180 °C

Postup

  1. Oddelíme si žĺtka od bielkov. Žĺtky šľaháme s cukrom do penista, postupne pridávame maslo a mlieko. Nakoniec ručne zamiešavame múku s kypriacim práškom striedavo s vyšľahanými bielkami. Pri šľahaní bielok pridáme do nich štipku soli. Nakoniec pridáme vnútro vanilkového lusku a zľahka premiešame. Cesto by malo byť husté.
  2. Plech si vymastíme a vysypeme múkou, alebo použijeme papier na pečenie, na ktorý rovnomerne rozotrieme cesto. Poukladáme slivky a na malé kúsky nakrájanú tmavú aj bielu čokoládu. Pečieme pri teplote 180 stupňov cca 20 - 25 minút.
  3. Po upečení necháme koláč trocha vychladnúť, potrieme ho slivkovým lekvárom a posypeme mletými orechmi. K orechom podľa chuti môžeme pridať aj práškový cukor.