Slivkový koláč

Slivkový koláč s makom a mrveničkou z odmerky (fotorecept)

Autor receptu: helena10

Chutný koláč. Postup pečenia jednoduchý, dávkovanie surovín z odmerky, cesto kefírové aj s detskou krupicou, mak a čerstvé slivky. *Odmerku som použila 2,5 dl.

Suroviny

Postup

  1. Pripravím si slivky i minislivky. Slivky odkôstkujem a nakrájam, aby boli veľkosťou približne rovnaké s minislivkami. Ak máte slivky jednej sorty, môžu byť rozdelené iba na polovice.
  2. Potom je na rade mrvenička. Na mrveničku rozpustím maslo (použila som mikrovlnku) a vymiešam s múkou, detskou krupicou a práškovým cukrom. Alebo si spravte svoju obľúbenú...
  3. Na cesto najprv vyšľahám vajcia s cukrom, štipkou soli do peny, pridávam olej, kefírové mlieko a na malej rýchlosti primiešam zmiešanú hladkú múku s detskou krupicou a kypriacim práškom.
  4. Vymiešané cesto rozotriem na vymastený a krupicou posypaný plech 22 x 35 cm. Na cesto naukladám slivky reznou stranou hore (kožou dole). Posypem ich škoricovým cukrom s makom. Navrch dávam mrveničku.
  5. Vo vyhriatej rúre na 175 stupňov pečiem okolo 30 minút. Každý sa riadi svojou rúrou. Kontrola špajľou.
  6. Po vychladnutí koláč nakrájam a každý si podľa chuti môže ešte koláč posypať práškovým cukrom.