Slivkový koláč
Slivkový koláč s citrónovým pudingom (fotorecept)
Autor receptu: olinecka
Koláčik so sviežou chuťou, ideálny na víkend alebo voľné dni. Nenáročný na prípravu, ktorú zvládne aj začiatočník.
28-30 porcií |
55 minút príprava |
40 minút na 190 °C |
Postup
- Suroviny na cesto a plnku, ešte si treba prichystať aj práškový cukor.
- Cesto: Múku preosejeme, pridáme k nej na strúhadle nastrúhaný Palmarin alebo maslo, práškový cukor, soľ, vajíčka a žĺtok. Rukou vypracujeme hladké cesto, ktoré dáme do chladničky stuhnúť, aby sa nám nelepilo. Stuhnuté cesto preložíme na pomúčenú pracovnú dosku, rozdelíme na dve časti - jednu väčšiu a jednu menšiu časť. Menšiu časť cesta dáme do mrazničky stuhnúť, neskôr ho budeme strúhať na strúhadle. Slivky umyjeme osušíme odstránime kôstky a pokrájame na menšie štvrtinky.
- Väčšiu časť cesta rozvaľkáme, pomocou valčeka prenesieme na vymastený, múkou vysypaný plech (25x30 cm). Cesto trocha vytiahneme aj na boky plechu. Cesto popicháme vidličkou, posypeme detskou krupicou a rozložíme pripravené slivky, ktoré nakoniec posypeme mletou škoricou.
- V troche mlieka rozhabarkujeme citrónový puding zvyšok mlieka dáme variť. Po zovretí vlejeme rozhabarkovaný puding a uvaríme. Uvarený puding za občasného miešania vychladíme, potom rovnomerne pomocou lyžice nanesieme na slivky. Navrch po celej ploche nastrúhame menšiu časť cesta, ktorú sme si odložili. Rúru predhrejeme na 190 stupňov a koláč pečieme 40 minút do zlatista.
- Po upečení necháme vychladnúť. Pred podávaním pokrájame na kocky, rezy. Dobrú chuť.