Slivkový koláč
Slivkový koláč podľa New York Times (fotorecept)
Autor receptu: elenas
Tento koláč bol v roku 1983 zverejnený v novinách New York Times a kvôli svojej
obrovskej popularite čitatelia požadovali o jeho zverejnenie každý rok až do roku 1989,
kedy redakcia vyhlásila jeho posledné zverejnenie a ponúkla čitateľom, aby si ho
vystrihli a odložili. Nepomohlo to, rozzúrení čitatelia ho požadovali znova a znova, tak
redakcia sľúbila, že každý rok na jeseň sprístupní recept. Koláč je veľmi jednoduchý,
chutný a voňavý, zvládne ho aj úplný začiatočník, tak ho vyskúšajte aj Vy.
10 porcií |
70 minút príprava |
45 minút na 180 °C |
Postup
- Množstvo surovín som prispôsobila pre formu s priemerom 26-28 cm. Zmäknuté maslo vymiešame s cukrom do biela. Pridáme soľ a po jednom vajcia, dobre všetko premiešame. Múku premiešame s práškom do pečiva a preosejeme do maslovo-vajíčkovej zmesi. Premiešame vareškou, vznikne nám jemné cesto.
- Koláčovú formu vystelieme papierom na pečenie alebo potrieme maslom a vysypeme múkou. Cesto dáme do formy a rovnomerne rozotrieme. Na vrch poukladáme rozpolené a odkôstkované slivky rezom nahor, trochu ich pozatláčame do cesta. Vrch koláča posypeme zmesou trstinového cukru a škorice (alebo škoricovým cukrom) a pečieme v rúre vyhriatej na 180 °C 40-50 minút.
- Upečený koláč necháme vychladnúť a môžeme servírovať.
- Podávať môžeme samostatne alebo so zmrzlinou a šľahačkou. Dobrú chuť.