Slivkový koláč

Slivkový koláč podľa New York Times (fotorecept)

Autor receptu: elenas

Tento koláč bol v roku 1983 zverejnený v novinách New York Times a kvôli svojej obrovskej popularite čitatelia požadovali o jeho zverejnenie každý rok až do roku 1989, kedy redakcia vyhlásila jeho posledné zverejnenie a ponúkla čitateľom, aby si ho vystrihli a odložili. Nepomohlo to, rozzúrení čitatelia ho požadovali znova a znova, tak redakcia sľúbila, že každý rok na jeseň sprístupní recept. Koláč je veľmi jednoduchý, chutný a voňavý, zvládne ho aj úplný začiatočník, tak ho vyskúšajte aj Vy.

10
porcií
70 minút
príprava
45 minút
na 180 °C

Suroviny

Postup

  1. Množstvo surovín som prispôsobila pre formu s priemerom 26-28 cm. Zmäknuté maslo vymiešame s cukrom do biela. Pridáme soľ a po jednom vajcia, dobre všetko premiešame. Múku premiešame s práškom do pečiva a preosejeme do maslovo-vajíčkovej zmesi. Premiešame vareškou, vznikne nám jemné cesto.
  2. Koláčovú formu vystelieme papierom na pečenie alebo potrieme maslom a vysypeme múkou. Cesto dáme do formy a rovnomerne rozotrieme. Na vrch poukladáme rozpolené a odkôstkované slivky rezom nahor, trochu ich pozatláčame do cesta. Vrch koláča posypeme zmesou trstinového cukru a škorice (alebo škoricovým cukrom) a pečieme v rúre vyhriatej na 180 °C 40-50 minút.
  3. Upečený koláč necháme vychladnúť a môžeme servírovať.
  4. Podávať môžeme samostatne alebo so zmrzlinou a šľahačkou. Dobrú chuť.