Slivkovo-jablkový koláč s krupicovou plnkou (fotorecept)

Autor receptu: zuzanka1367

Z mála veľa, tak by som nazvala v skratke to čo som vybrala z rúry :) Inšpirácia Inkitchenopen. Nachovala som s ním kopu ľudí a ešte ja ostalo.

15 minút
príprava
50-55 minút
na 180-185 °C

Suroviny

Postup

  1. Ako prvé si uvaríme krupicu (grísik) Do horúceho, osladeného mlieka pomaly za stáleho miešania prisypávame detskú krupicu, varíme približne 10 minút do zhustnutia. Pridáme maslo, vmiešame do krupice, prikryjeme potravinárskou fóliou a necháme vychladnúť
  2. Pokiaľ chladne krupica máme dostatok času na pripravenie cesta a na krájanie ovocnej plnky. Na cesto zmiešame všetky suroviny, múku, cukor, vajce, maslo, PDP, mlieko a soľ na poddajné cesto, veľmi sa s ním nehráme, aby sa nám maslo netopilo a zabalené do fólii odložíme do chladničky do ďalšieho použitia. Slivky umyjeme, prekrojíme, vyberieme jadrá, jablká obielime, jadrá odstránime a nakrájame na mesiačiky, pokvapkáme citrónom, aby nezhnedli.
  3. Odmeráme si papier na pečenie vo veľkosti plechu. U mňa plech o rozmeroch 35x25 cm. Cesto si rozvaľkám priamo na papieri a prenesiem do plechu, tak, aby vytvorilo aj boky. Cesto potrieme slivkovým lekvárom. Naukladáme striedavo pripravené ovocie. No a tu sa chybyčka vlúdila :) Vy si teraz ovocie posypte škoricou a cukrom, načo som ja samozrejme počas kvákania s dcérou zabudla :D
  4. Krupicová kaša vychladla, premiešame ju a zašľaháme do nej postupne 4 vajcia a smotanu, vzniknutý krém navrstvíme na ovocie, poklepeme plechom, aby sa všade dostalo a uhladíme povrch. Tu mi zasvietila žiarovka, že som neškoricovala, tak som uhladený krém posypala škoricou a cukrom a podľa možností som ho zapracovala do plnky :) Vložíme do rúry vyhriatej na 185 stupňov a pečieme približne 50-55 minút.
  5. Po vychladnutí pokrájame na útvary, aké sa Vám podarí, je ho naozaj za plný plech, takže ak ste doma dvaja uberte zo surovín. Nie je to nejaký luxus, ale poteší.