Slivkové koláčiky
Slivkové tartaletky (fotorecept)
Autor receptu: siuuu
Ja preferujem ovocné koláče - mám rada ten kontrast sladkého a osviežujúcej ovocnej
chuti. Preto keď som si kúpila formičky na tartaletky,
rozmýšľala som nad ovocnou náplňou. A keďže bolo zrovna obdobie dozrievajúcich
sliviek bolo rozhodnuté. Dodnes patria k mojim
najobľúbenejším koláčikom. Kyslastá slivková náplň a sladká snehová čiapočka spolu
neskutočne ladia. Recept je na 8 kusov tortičiek, priemer formičky 10 cm.
8 porcií |
15 minút príprava |
25 minút na 180 °C |
Postup
- Na korpus zmiešame všetky suroviny na kompaktnú hmotu a odložíme aspoň na 30 minút do chladničky (môžete urobiť z akejkoľvek múky). Následne hmotu rozdelíme na 8 častí a rovnomerne vtlačíme do formičiek. Prikryjeme papierom na pečenie, zaťažíme strukovinou a pečieme na 180 °C asi 7-8 minút, po 5 minútach odoberieme papier so strukovinou aby sa prepieklo aj dno. Nechala som vychladnúť a až potom som vybrala z košíčkov.
- Na náplň som pokrájané slivky bez kôstok varila s cukrom a so šťavou aj postrúhanou kôrou z citróna asi 15 minút (mala som tvrdšie slivky, mäkkým bude stačiť tak 7-8 minút), následne som pridala kukuričný škrob rozmiešaný s 2 PL vody, povarila som ešte 2 minúty a nechala som čiastočne vychladnúť (pokiaľ sa mi nevyšľahala bielková pena). Po vychladnutí som slivkovú plnku opatrne lyžicou rozdelila košíčkov.
- Na bielkovú čiapočku som vyšľahala do tuha 2 bielky so štipkou soli, následne som postupne pridávala cukor a šľahala som pokiaľ sa kryštáliky úplne nerozpustili, potom som pridala škrob a minútku prešľahala.
Bielkovú penu som rovnomerne rozdelila cukrárskym vreckom s ozdobnou špičkou na slivkovú zmes a zapekala som cca 12 minút v rúre vyhriatej na 180 °C (formičky som uložila kvôli lepšej manipulácii na väčší pekáč).