Slivkové knedle fotorecept

hviezdickaz - fotkahviezdickaz, 10. septembra 2011
60 minút
príprava

Suroviny

10 ks uvarené
podľa potreby
2 ks
podľa potreby
podľa potreby
 rozpustené




Postup

  1. 1

    Zemiaky uvaríme v šupke a necháme vychladnúť.

    Slivkové knedle (fotorecept) - obrázok 1
  2. 2

    Nastrúhame ich na jemnom strúhadle.

    Slivkové knedle (fotorecept) - obrázok 2
  3. 3

    Pridáme vajce, soľ, trochu mlieka a hrubej múky , aby vzniklo vláčne cesto.

    Slivkové knedle (fotorecept) - obrázok 3
  4. 4

    Všetko dobre zmiešame ...

    Slivkové knedle (fotorecept) - obrázok 4
  5. 5

    ... cesto rozvaľkáme , nakrájame na štvorčeky a slivky starostlivo zabalíme .

    Slivkové knedle (fotorecept) - obrázok 5
  6. 6

    Vkladáme do osolenej vriacej vody a uvaríme - cca 10-12 min.

    Slivkové knedle (fotorecept) - obrázok 6
  7. 7

    Hotové posypeme mletým makom, práškovým cukrom a polejeme rozpusteným maslom .

    Slivkové knedle (fotorecept) - obrázok 7

Diskusia k receptu

tetra
by ma zaujimalo, ze kolko je presne tej "muky podla potreby"
ja ako neskusena kucharka potrebujem mat recepty presne na gram....
hviezdickaz
@tetra - ja si muky prisypem kolko mi treba,myslim si,ze by si to zvladla aj ty,ako " neskusena kucharka" ,vacsinou sa mi stava,ze recepty,resp.gramaze nesedia,tak si ich upravujem - a v tomto pripade to bolo naozaj od oka ... a vydarili sa .
nadia56
ja sa pridavam k @tetra , nemam rada recepty ako -podla potreby, aspon priblezne gramaz s dodatkom doladit si podla potreby, nie vsetci mame bohate kuchraske skusenosti, hoci by sme ich radi mali:-)
medovnicek
juuuuuuuuj pozerám to večer a narobila si mi také chute, že sa musím ovládnuť, aby som sa nevrhla na niečo sladké
palokuchki
Zo zaciatku ked som robievala toto cesto som tiez zvykla vazit. Pamatam sa ze to bolo 1kg zemiakov+300g muky a davam len jedno vajicko. To len tak pre tych co nemaju skusenost s tymto cestom. Slivkove knedle s makom je naozaj pochutka.
hubata
Asi ťažko vážiť múku keď neviete koľko jej zemiaky potrebujú. Je to podľa sorty zemiakov: niektoré sú menej vodové, iné viac a preto treba dať aj viac múky, aby sa guľky nerozvárali. Cítiš to tak nejako pod rukami podľa cesta či je dobre spojené.
Hneď by som si z nich dala: také dobré čierne od maku!
braxi
mlieko nedávam...je tam potrebné?...možno mi to zdôvodníš a budem dávať aj ja, rada sa priučím. Inak gule máš prekrásne a určite aj dobručkéééé.
aroooo
a ja na buchty na pare, alebo takého uvarím ešte sirup /1-2 dcl voda+cukor/ a pri servírovaní ich posypem posýpkou, pokropím sirupom a keď sa rozteká do posýpky...mňam
karolka
vidí sa mi tých zemiakov veľa, gule potom nemajú dobrú chuť, ja by som pridala iba 4 ks takej veľkosti ako sú na obrázku, trošku mlieka je treba, asi tak 1 dcl, inak si mi narobila chute
ola111
Ja ich mám tiež rada s toľkým makom,že nie je vidieť cesto,dobrotka...
astheart
Bez mléka a mouky je dost, když se těsto přestane lepit. Dáte-li mouky hodně, knedlíky budou tuhé. Takže mouku přisypávat postupně a opatrně. Dělám vždycky od oka, protože opravdu každé brambory jsou jiné.
evaz
ja robím takto:1 kg uvarených zemiakov,1/2 kg hrubej muky,1 vajce,1 PL oleja,trocha soli.
evanaaa
Aj ja súhlasím s Hubatou a s Astheart, pri zemiakovom ceste sa nedá písať množstvo múky, dokonca aj to, že niekto robí s hladkou, iný s polohrubou, videla som aj s hrubou. To množstvo ozaj záíleží od zemiakov, čiže dobrá rada aj pre menej skúsené - treba prisypávať a skúšať, aby nebolo ani moc hutné ani riedke.
evanaaa
Pardon, veď toto cesto je s hrubou múkou, ja že s polohrubou.
katkat
hned by som si dala... a mas super usmievavu varesku :)
olga42
Ja dávam na pol hrubu muku a detsku krupicu,tiež nevážim podla potreby aby cesto bolo ani tvrdé ani mazlave.Robievam aj knedliky ked mi zostanu zamiaky od obeda.
garanco
@tetra , skús raz bez presnej gramáže, urob cesto, ktoré by sa Ti nelepilo na ruky. No - a ak sa nevydarí, nesmúť, možno nabudúce! Chce to trochu odvahy a samostatnosti:-)))
dajda
cez víkend som ich spravila asi 260 niečo išlo pod zub a ostatne do mrazničky tiež som robila od oka.Muku som dala polohrubu a bez vajca a mlieka .Robila som cesto viac krat/a od oka/,lebo by bolo zredlo-boli dobre a nerozvarali sa.
cica2
krásne spracovaný recept a to úvodné foto je lákavé a krásne, už len ochutnať:))
diabambulka
ahoj, vidíš sto ľudí sto chutí a aj keby sme mali rovnaký recept každý si ho upraví a urobí po svojom. Ja pridávam tiež len jedno vajíčko, mlieko nedávam vôbec, menej zemiakov a už pridám len múku a detskú krupicu v pomere 1:1 a štipku soli :-) tiž
ež sa mi páči vareška :-) s takou je radosť variiť...
3sandra3
mne sa tiež páči vareška,,,takú som ešte nevidela, ale hlavne sa mi páčia slivkové knedličky
nesi
tetra ak Ti môžem poradiť múka sa väčšinou dáva podľa potreby koľko jej príjmu ostatné prísady
duglaska
Uf, tak ja som varila dnes. Som totálny začiatočník. Podľa tohto postupu mi nebolo zrejmé na akú hrúbku vyvaľkať cesto, aké veľké štvorčeky. Postup mi pripadá skôr ako babské reči na trhovisku a nie ako návod. Nakoniec ma zachránila moja veľmi dobrá známa pani. Bez jej pomoci by som bola naozaj stratená. Možno by tu mala byť poznámka aj o náročnosti receptu. Ale O.K. Dobojovala som.
tatranocka
@duglaska tiež som si chcela urobiť slivkové gule zo zemiakového cesta a nemala som potuchy,akú konzistenciu má mať cesto.Tak som si v Kauflande kúpila Zemiakové knedle v prášku a urobila podľa návodu.A teraz už viem.Inak na osobu ti treba 2ks stredne veľké zemiaky.Na začiatku si urob šúlance s makom.Podarí sa.
1x viera1
hviezdickaz
@duglaska- uff, zrozumitelnejsie tento recept uz napisat neviem ... je to uz na tebe,ale myslim si,ze kazdy pochopi ako sa to robi,ved je predsa jasne,ze velkost stvorcekov musis mat taku,aby si do nich zabalila slivky ... hm,a babske reci na trhovisku? Mozno by si sa mala teda niecomu poducit u tej tvojej velmi dobrej znamej pani ... asi je najvyssi cas zacat ...
jancam313
preco hruba muka ved to musi bit tvrde jak fras....... a mlieko????????
15517_1330100767 - profilový obrázok
eff
eff
mnam, ideme na to! ;)
aankaa
parááááááádne.....:-)))..až sa mi slinky zbiehajúúúú......a keďže tu niekto spomínal presnú gramáž,dovolím si napísať svoj recept,kde gramáž netreba .....robím z neho aj slivkové gule,aj brindzové pirohy,všetko...takže:...koľko dám polohrubej múky,toľko dám hrubej múky,presne toľko zemiakov,jedno vajíčko,soľ a vody toľko,aby bolo cesto vláčne....:-)....ak máte chuť,vyskúšajte...:-)




SÚŤAŽ: Takto využívajú Maresi mliečko naši čitatelia