Slivkové gule
Slivkové gule

Slivkové guľky zo zemiakového cesta alebo gombovce fotorecept

frommykitchendotcom - bez fotkyfrommykitchendotcom, 23. januára 2021

Správny pomer ingrediencií je základ úspechu, aby bolo cesto mäkké a príprava vôbec nie je ťažká.

60 minút
príprava
5 minút
tepelná úprava

Suroviny

1 kg
2 ks
2 PL
štipka
250-280 g
150 g
trocha na opraženie strúhanky (alebo maslo)




Postup

  1. 1

    Zemiaky ošúpeme, narkrájame na kocky a uvaríme v osolenej vode. Horúce ich roztlačíme ako na pyré, aby sme v ňom nemali hrudky. K teplému (nie horúcemu) pyré pridáme vajcia, olej a štipku soli. Dobre premiešame. Postupne po troche budeme pridávať múku. Množstvo bude závisieť od toho, aké vodnaté sú zemiaky (mne stačilo 260 g).

    Slivkové guľky zo zemiakového cesta alebo gombovce (fotorecept) - obrázok 1
  2. 2

    Pripravíme si hrniec s vodou a dáme ju zohriať, v nej budeme variť guľky. Taktiež si na troche oleja na miernom ohni opražíme strúhanku.

    Slivkové guľky zo zemiakového cesta alebo gombovce (fotorecept) - obrázok 2
  3. 3

    Cesto musí byť mäkké. Bude sa lepiť, ale presne také má byť. A ideme robiť guľky. Veľmi dôležité je robiť guľky mokrými rukami. Ja si pripravím nádobu s vodou a pred robením každej guľky si v nej namáčam ruky.

    Slivkové guľky zo zemiakového cesta alebo gombovce (fotorecept) - obrázok 3
  4. 4

    Polievkovou lyžicou naberieme cesto do dlane. Druhou rukou ho v dlani roztlačíme, do stredu dáme slivku a urobíme guľku. Ja som použila mrazené odkôstkované slivky.

    Slivkové guľky zo zemiakového cesta alebo gombovce (fotorecept) - obrázok 4
  5. 5

    Hneď ich dávame variť do horúcej vody. Keď vyplávajú hore, varíme ešte asi 2-3 min. Nie viac, aby sa nerozvarili.

    Slivkové guľky zo zemiakového cesta alebo gombovce (fotorecept) - obrázok 5
  6. 6

    Uvarené vyberieme z vody a odkvapkané dáme do opraženej strúhanky.

  7. 7

    Viac receptov na instagrame @frommykitchendotcom

Diskusia k receptu





SÚŤAŽ: Takto využívajú Maresi mliečko naši čitatelia