Slivkové gule
Slivkové guľky zo zemiakového cesta alebo gombovce (fotorecept)
Autor receptu: frommykitchendotcom
Správny pomer ingrediencií je
základ úspechu, aby bolo cesto
mäkké a príprava vôbec nie je
ťažká.
60 minút príprava |
5 minút tepelná úprava |
Postup
- Zemiaky ošúpeme, narkrájame na kocky a uvaríme v osolenej vode.
Horúce ich roztlačíme ako na pyré, aby sme v ňom nemali hrudky. K teplému (nie horúcemu) pyré pridáme vajcia, olej a štipku soli. Dobre premiešame. Postupne po troche budeme pridávať múku. Množstvo bude závisieť od toho, aké vodnaté sú zemiaky (mne stačilo 260 g).
- Pripravíme si hrniec s vodou a dáme ju zohriať, v nej budeme variť guľky. Taktiež si na troche oleja na miernom ohni opražíme strúhanku.
- Cesto musí byť mäkké. Bude sa lepiť, ale presne také má byť. A ideme robiť guľky.
Veľmi dôležité je robiť guľky mokrými rukami. Ja si pripravím nádobu s vodou a pred robením každej guľky si v nej namáčam ruky.
- Polievkovou lyžicou naberieme cesto do dlane. Druhou rukou ho v dlani roztlačíme, do stredu dáme slivku a urobíme guľku. Ja som použila mrazené odkôstkované slivky.
- Hneď ich dávame variť do horúcej vody. Keď vyplávajú hore, varíme ešte asi 2-3 min. Nie viac, aby sa nerozvarili.
- Uvarené vyberieme z vody a odkvapkané dáme do opraženej strúhanky.
- Viac receptov na instagrame @frommykitchendotcom