Slivkové gule s opraženou strúhankou (fotorecept)
Autor receptu: tinca
Začína slivková sezóna a hoci sladké mám rada len pomenej, dnes som mala na slivkové gule veľkú chuť. Ja ich robím trošku inak, ale tento recept mám od sesterky a verte vydaril sa. Sú úžasné!
2-3 porcie |
20 minút príprava |
5 minút tepelná úprava |
Postup
- Pripravíme si všetky suroviny a uvaríme si v šupke zemiaky. Preosejeme múku a práškový cukor.
- Uvarené a vychladnuté zemiaky nastrúhame na jemnom strúhadle a pridáme ostatné ingredencie. Zamiesime cesto, ktoré necháme 1/2 hod. odpočívať.
- Cesto rozdelíme na dve časti, vytvarujeme si dva valčeky, ktoré rozdelíme nožíkom na cca 9-10 častí. Z každej časti urobíme guľku, ktorú dlaňou vytvarujeme na okrúhlu placku, vložíme slivku, rozgúľame na guľku a obalíme v polohrubej múke. POZOR! keď tvarujeme placku treba dobre pomúčiť polohrubou múkou. Cesto sa zdá redšie, ale veľmi dobre sa s ním pracuje, ak dodržíme čo radím. Menšie slivky som dala celé, veľké som rozpolila.
- Kým sa mi varili zemiaky som si pripravila posýpku na gule tak, že som nechala skaramelizovať trstinový sukor, pridala maslo a strúhanku, ktorú som opražila do zlato-hneda.
- Dáme si prevariť vodu, plameň stiahneme na minimum a pridáme knedle, ktoré varíme za občasného miešania kým nevyplávajú na povrch. Nedávajte naraz veľa, aby sa nezlepili. RADA NAVYŠE: cesto je veľmi jemné, nevarte dlhšie!!
- Scedené gule posypeme opraženou strúhankou, polejeme prepusteným maslom a javorovým sirupom /nemusí byť/. Posypeme práškovým cukrom. Dobrú chuť!
RADA NAVYŠE: cesto je vhodné aj na šúľance a perky. Samozrejme, že posýpku môžeme zvoliť dľa chuti tvaroh, mak, orechy a.p.
Z recepisu máme cca 19- ks gulí.
- No a tu je výslužka pre "Sovku", s ktorou mám dnes stretnutie, lebo je tu na liečení. Či jej chutili, musí zdeliť ona.
- P.S. Prepáčte a tu sú hotové slivkové gule pred vyváraním.