Slivkové gule s opraženou strúhankou (fotorecept)

Autor receptu: tinca

Začína slivková sezóna a hoci sladké mám rada len pomenej, dnes som mala na slivkové gule veľkú chuť. Ja ich robím trošku inak, ale tento recept mám od sesterky a verte vydaril sa. Sú úžasné!

2-3
porcie
20 minút
príprava
5 minút
tepelná úprava

Suroviny

Postup

  1. Pripravíme si všetky suroviny a uvaríme si v šupke zemiaky. Preosejeme múku a práškový cukor.
  2. Uvarené a vychladnuté zemiaky nastrúhame na jemnom strúhadle a pridáme ostatné ingredencie. Zamiesime cesto, ktoré necháme 1/2 hod. odpočívať.
  3. Cesto rozdelíme na dve časti, vytvarujeme si dva valčeky, ktoré rozdelíme nožíkom na cca 9-10 častí. Z každej časti urobíme guľku, ktorú dlaňou vytvarujeme na okrúhlu placku, vložíme slivku, rozgúľame na guľku a obalíme v polohrubej múke. POZOR! keď tvarujeme placku treba dobre pomúčiť polohrubou múkou. Cesto sa zdá redšie, ale veľmi dobre sa s ním pracuje, ak dodržíme čo radím. Menšie slivky som dala celé, veľké som rozpolila.
  4. Kým sa mi varili zemiaky som si pripravila posýpku na gule tak, že som nechala skaramelizovať trstinový sukor, pridala maslo a strúhanku, ktorú som opražila do zlato-hneda.
  5. Dáme si prevariť vodu, plameň stiahneme na minimum a pridáme knedle, ktoré varíme za občasného miešania kým nevyplávajú na povrch. Nedávajte naraz veľa, aby sa nezlepili. RADA NAVYŠE: cesto je veľmi jemné, nevarte dlhšie!!
  6. Scedené gule posypeme opraženou strúhankou, polejeme prepusteným maslom a javorovým sirupom /nemusí byť/. Posypeme práškovým cukrom. Dobrú chuť! RADA NAVYŠE: cesto je vhodné aj na šúľance a perky. Samozrejme, že posýpku môžeme zvoliť dľa chuti tvaroh, mak, orechy a.p. Z recepisu máme cca 19- ks gulí.
  7. No a tu je výslužka pre "Sovku", s ktorou mám dnes stretnutie, lebo je tu na liečení. Či jej chutili, musí zdeliť ona.
  8. P.S. Prepáčte a tu sú hotové slivkové gule pred vyváraním.