Slivkové gule s opraženou strúhankou fotorecept

tinca - fotkatinca, 6. augusta 2011
Slivkové gule s opraženou strúhankou (fotorecept)
Foto: tinca

Začína slivková sezóna a hoci sladké mám rada len pomenej, dnes som mala na slivkové gule veľkú chuť. Ja ich robím trošku inak, ale Zobraziť celý popisZačína slivková sezóna a hoci sladké mám rada len pomenej, dnes som mala na slivkové gule veľkú chuť. Ja ich robím trošku inak, ale tento recept mám od sesterky a verte vydaril sa. Sú úžasné!

2-3
porcie
20 minút
príprava
5 minút
tepelná úprava

Suroviny

400 g
100 g
2 PL
1 ks
štipka
1 PL preosiaty
1 PL
cca 20 ks
POSÝPKA:
cca 150 g
2-3 PL
1 PL
NA DOKONČENIE:
dľa chuti
dľa chuti




Postup

  1. 1

    Pripravíme si všetky suroviny a uvaríme si v šupke zemiaky. Preosejeme múku a práškový cukor.

    Slivkové gule s opraženou strúhankou (fotorecept) - obrázok 1
  2. 2

    Uvarené a vychladnuté zemiaky nastrúhame na jemnom strúhadle a pridáme ostatné ingredencie. Zamiesime cesto, ktoré necháme 1/2 hod. odpočívať.

    Slivkové gule s opraženou strúhankou (fotorecept) - obrázok 2
  3. 3

    Cesto rozdelíme na dve časti, vytvarujeme si dva valčeky, ktoré rozdelíme nožíkom na cca 9-10 častí. Z každej časti urobíme guľku, ktorú dlaňou vytvarujeme na okrúhlu placku, vložíme slivku, rozgúľame na guľku a obalíme v polohrubej múke. POZOR! keď tvarujeme placku treba dobre pomúčiť polohrubou múkou. Cesto sa zdá redšie, ale veľmi dobre sa s ním pracuje, ak dodržíme čo radím. Menšie slivky som dala celé, veľké som rozpolila.

    Slivkové gule s opraženou strúhankou (fotorecept) - obrázok 3
  4. 4

    Kým sa mi varili zemiaky som si pripravila posýpku na gule tak, že som nechala skaramelizovať trstinový sukor, pridala maslo a strúhanku, ktorú som opražila do zlato-hneda.

    Slivkové gule s opraženou strúhankou (fotorecept) - obrázok 4
  5. 5

    Dáme si prevariť vodu, plameň stiahneme na minimum a pridáme knedle, ktoré varíme za občasného miešania kým nevyplávajú na povrch. Nedávajte naraz veľa, aby sa nezlepili. RADA NAVYŠE: cesto je veľmi jemné, nevarte dlhšie!!

    Slivkové gule s opraženou strúhankou (fotorecept) - obrázok 5
  6. 6

    Scedené gule posypeme opraženou strúhankou, polejeme prepusteným maslom a javorovým sirupom /nemusí byť/. Posypeme práškovým cukrom. Dobrú chuť! RADA NAVYŠE: cesto je vhodné aj na šúľance a perky. Samozrejme, že posýpku môžeme zvoliť dľa chuti tvaroh, mak, orechy a.p. Z recepisu máme cca 19- ks gulí.

    Slivkové gule s opraženou strúhankou (fotorecept) - obrázok 6
  7. 7

    No a tu je výslužka pre "Sovku", s ktorou mám dnes stretnutie, lebo je tu na liečení. Či jej chutili, musí zdeliť ona.

    Slivkové gule s opraženou strúhankou (fotorecept) - obrázok 7
  8. 8

    P.S. Prepáčte a tu sú hotové slivkové gule pred vyváraním.

    Slivkové gule s opraženou strúhankou (fotorecept) - obrázok 8

Diskusia k receptu

frezia68
Tak takéto gombóce sú najlepšie,niet nad zemiakovééééé :-)
3sandra3
tento rok som ešte nejedla slivkové gule, ani jahodové,,, akosi sme na to pozabudli,,, tak to musím napraviť
akeber
ani ja som ešte nerobila tento rok slivkové guľičky.....ako si som pozabudla , slivky nám už v záhradke dozreli.........ďakujem za pripomenutie :D sú krásne
sovka62
Keď nám @tinca tento podarúnok priniesla. boli sme krátko po obede. Ochutnala som teda len jednu a bola naozaj výborná. S @tincou sme strávili veľmi príjemné popoludnie, až mi bolo ľúto, že sa už rozchádzame. Vrátili sme sa na izbu a mne stále po rozume chodili gule. Ale hádam ich nebudem jesť na noc?! Nebudem popisovať, ako som so sebou bojovala, rovno sa priznám, že som to vydržala tak do pol jedenástej, potom som ich zjedla rovno tri naraz a spokojne som šla spať. To o ich kvalite a chuti asi hovorí za všetko.
babkamt
Ja som dnes k obedu varila dusenúu kyslú kapustu s knedličkami zo zemiakového cesta s dusenou cibuľkou.Keďže som mala viac uvarených zemiakov,tak som aj ja spravila zopár slivkových guliek.Podávať ich budem tiež s osmaženou strúhankou ako ty.
madlen57
toto mi robievala moja babina, milujem ich, určite to vyskúšam po vašom a dám vedieť ako sa mi podarili.
bozulka
Zemiakové cesto,slivky a opražená strúhanka jemne posypaná cukrom....@tinca , neostalo ? Asi nie keď si sa podelila so @sovkou !
kata50
Ten javorový sirup im dodal určite nezameniteľnú príchuť. Zatiaľ som urobila marhuľové, ale budú aj slivkové :-))
diabambulka
ahoj tinca, akurát dnes som dávala nášmu Filipkovi čerstvé slivky a veľmi si pochvaľoval a tak som mu sľúbila že mu urobím slivkové guľky so škoricou, alebo makom, ale z čerstvých sliviek, lebo vtedy majú najlepšiu chuť. Sú šťavnaté a výborné, takže tento týždeň ich máme aj u nás doma na jedálničku, už sa teším. Najbližšie budú smerovať moje kroky na tržnicu na tie výborné slivky :-)))
haston
slivkové knedle aj šúľance s opraženou strúhankou môžem aj dvakrát do týždňa, ale strúhanku dávam len neosladenú. tak nám to chutí. Asi si urobím aspoň šúľance... :)
zmmm
u nás si ich dávame s tvarohom, pochúťkovou smotanou a cukrom
tinca
veru je mnoho variácií na posýpky a všetky sú dobré,ďakujem za pochvaly.
frezia68
Dnes som ich varila podľa Teba.Nedala som celé vajce,len žľtok,málo múky a krupicu a ten recept je tak vydarený,chutnééééé ,mäkkučké a už budem robiť len takto.Vyfasovala som veľkú pusu :-)))) ďakujem za recept @tinka.
tinca
@frezia68 teším sa frezinka, že vám chutili, ani ja už ináč robiť nebudem. Sú ako páper. A tá pusa je aj trošku moja, čo povieš?? :)
frezia68
Súhlasím,ale je od ségričky :-))))))))ktorá je taká vďačná za dobrý obed a bola trocha mastná :-))))))))ň
miroraca
Dobrý chcem sa opytat ci su ingrediencie v spravnom pomere teraz som robil cesto a bohuzial mozem s nim lepit akurat tak obkladacky
tinca
@miroraca suroviny sú určite správne, koštovala ich aj @sovka , dokonca ich robila aj @frezia68 a ešte dala aj menej múky. Môžeš si pridať trošku viac krupice a treba dosku dobre múčiť.




SÚŤAŽ: Takto využívajú Maresi mliečko naši čitatelia