Slivčanka

Autor receptu: marek135

tradičná vianočná slivková polievka, niektorí ju jedia s popučenými varenými zemiakmi, my ju podávame s domácimi alebo kúpnymi rezancami (na obrázku s kúpenou širšou cestovinou)

6
porcií
15 minút
príprava
30 minút
tepelná úprava

Postup

  1. Sušené slivky dáme variť do primeraného množstva vody. Slivky by sa mali vo vode mierne rozvariť. Počas varenia pridáme cukor podľa chuti, možno pridať aj štipku soli. Medzitým si urobíme rezancové cesto z múky a vody, vody dáme tak aby bolo cesto polotuhé. Cesto rozvaľkáme, a narežeme z neho rezance, ktoré necháme chvíľu postáť. Rezance varíme vo vriacej osolenej vode.
  2. Pred dovarením slivčanky do nej pridáme za lyžicu hladkej múky rozmiešanej vo vlažnej vode. Nakoľko to bolo pôstne jedlo, nepridávalo sa ani mlieko, a do rezancov ani vajíčko. Po zahustení a krátkom povarení polievky môžeme podávať s rezancami alebo ak chcete s popučenými zemiakmi na strede taniera :) Dobrú chuť