Slepačie stehná v krémovej omáčke so smrčkami fotorecept

pusta - fotkapusta, 12. novembra 2013
Slepačie stehná v krémovej omáčke so smrčkami (fotorecept)
Foto: pusta

Ked sme už mali úžasnú slepačiu polievku, tak som zvolila na obed aj slávnostný druhý chod, ktorý som spravila z uvarených slepačích stehien,ktoré som Zobraziť celý popisKed sme už mali úžasnú slepačiu polievku, tak som zvolila na obed aj slávnostný druhý chod, ktorý som spravila z uvarených slepačích stehien,ktoré som dala do delikatessnej omáčky zo smrčkov. Smrčky mi darovala moja priateľka a nápad bol na svete. Smrčok jedlý je jedlá huba s kužeľovitým klobúčikom a početnými dutinkami, rastie na jar, hojne ju používa práve francúzska kuchyňa v jemných omáčkach, ktoré sú krásne voňavé a delikátnej jemnej chuti, pekne harmonicky podtrhla chuť slepačích stehien.

2
porcie
30 minút
príprava
20 minút
na 80 -90 °C

Suroviny

2 ks z mladej domácej sliepky
2 PL
1 veľká hrsť
150 ml
100 ml
1/2 - 1 PL
1 ks z čerstvého domáceho vajca
50 g




Postup

  1. 1

    Odfotila som z Atlasu húb smrčok, jedlú hubu z rodu Morchellaceae pod latinským názvom Morchella esculenta, v slovenčine má viac pomenovaní, má výšku 2 - 8 cm, jej nožička je dutá, býva bielej až žltej farby, má kužeľovitý špongiovitý klobúčik s početnými dutinkami žltej až hnedej farby. Smrčok je ľahko rozpoznateľná huba, ktorá rastie len krátky čas na jar v lesoch, starých sadoch, často na spálenej pôde. Nádherne vonia, má úžasnú delikátnu jemnú chuť, pre ktorú je veľmi vyhľadávaný. Často sa používa práve vo francúzskej kuchyni, ktorá smrčok zaraďuje k veľkým delikatessám.

    Slepačie stehná v krémovej omáčke so smrčkami (fotorecept) - obrázok 1
  2. 2

    Pridala som ešte jednu fotografiu.

    Slepačie stehná v krémovej omáčke so smrčkami (fotorecept) - obrázok 2
  3. 3

    Sušené smrčky som namočila na 30 minút do teplej vody.

    Slepačie stehná v krémovej omáčke so smrčkami (fotorecept) - obrázok 3
  4. 4

    Slepačie stehná, ktoré sa najprv uvarili v slepačej polievke, som vložila do pekáčika a poliala olejom, vložila som ich do trúby vyhriatej na 200 stupňov C a piekla som ich na funkcii gril asi 15 minút, kým sa kožička nevypiekla pekne do chrumkava a do hneda.

    Slepačie stehná v krémovej omáčke so smrčkami (fotorecept) - obrázok 4
  5. 5

    V hrnčeku som poriadne zmiešala vaječný žĺtok s kyslou smotanou a múkou do hladka, použila som túto zmes pri zahustení omáčky.

    Slepačie stehná v krémovej omáčke so smrčkami (fotorecept) - obrázok 5
  6. 6

    V hrnci som pomaly rozpustila maslo na miernom ohni.

    Slepačie stehná v krémovej omáčke so smrčkami (fotorecept) - obrázok 6
  7. 7

    Pridala som smrčky, ktoré som scedila a vodu z namočenia zachytila. Oprážala som ich asi 5 minút na rozohriatom masle a...

    Slepačie stehná v krémovej omáčke so smrčkami (fotorecept) - obrázok 7
  8. 8

    ...podliala som ich vodou z nich namočenia, varila som prudkým varom asi 5 minút.

    Slepačie stehná v krémovej omáčke so smrčkami (fotorecept) - obrázok 8
  9. 9

    Potom som pridala domáci čerstvo uvarený slepačí vývar, nesolila som, vývar je slaný dosť a varila som zase 5 minút.

    Slepačie stehná v krémovej omáčke so smrčkami (fotorecept) - obrázok 9
  10. 10

    Pridala som zmes kyslej smotany s vaječným žľtkom a s dobre vymiešanou múkou,...

    Slepačie stehná v krémovej omáčke so smrčkami (fotorecept) - obrázok 10
  11. 11

    ...čím som zahustila omáčku, krátko som spolu ešte prevarila.

    Slepačie stehná v krémovej omáčke so smrčkami (fotorecept) - obrázok 11
  12. 12

    Na tanier som položila dusenú ryžu, podliala krémovou omáčkou so smrčkami,...

    Slepačie stehná v krémovej omáčke so smrčkami (fotorecept) - obrázok 12
  13. 13

    ..do ktorej som položila upečené slepačie stehno.

    Slepačie stehná v krémovej omáčke so smrčkami (fotorecept) - obrázok 13
  14. 14

    Krémová omáčka zo smrčkov je delikátnej a jemnej chuti, nádherne voňavá, úžasne harmonizovala s jemnou chuťou najprv uvareného a potom ešte upečeného slepačieho stehna. Odporúčam vyskúšať túto kombináciu lahodnej krémovej smrčkovej voňavej omáčky s jemným slepačím mäsíčkom zo slepačej polievky :-), omáčka je vynikajúca aj sama o sebe.

    Slepačie stehná v krémovej omáčke so smrčkami (fotorecept) - obrázok 14

Diskusia k receptu

elef
vyzera fajne,a urcite aj je ,hned by som si dala taku mnamku-u mna 5*a urcite niekedy uvarim,len nemam smrcky tak dam dubaky:)aj predvcerom sme nasli ,takto pozde na jesen a este rastu:)
eviana
Smrčky sú úžasne aromatické a chuťovo skvelé huby - a tie v Tvoje omáčke vyzerajú byť mladučké plodnice :) Omáčka musela byť famózna... smotana a huby, joooj... to ja môžem. Ja síce skôr preferujem šľahačkovú smotanu, ale v spojení so žĺtkom a záverečným zjemnením masielkom aj tá kyslá musela byť skvelá... nebíčko v papuľke, mňam :)
Hneď by som sa k Tebe nanominovala k obedu milá @pusta :) 5*
tatranocka
Akú výživovú hodnotu a chuť má mäso 4 hod. vyvarené v polievke?Keď už,tak by som ho zomlela a premiešala s čerstvým mäsom a urobila kuracie fašírky.
eviana
@tatranocka , tento Tvoj komentár považujem za jasný podryp. Načo to robíš? Naozaj si si ho mohla odpustiť. Ty vari mäso z polievky vyhadzuješ do smetí, lebo už nemá žiadnu výživovú hodnotu?
tatranocka
@eviana nevyhadzujem,však som napísala,čo s ním robím.Že podryp,pravda je to,niečo o tom viem a stojím si za tým.A určite nie som sama,však tu žiadne komentáre nie sú za celý deň.
ariela6
pekny obedik Pusta hned by som si dala hoc smrčky nemam určite to bude dobre aj s inimi hribikmi pa
iwuska
@tatranocka , rovnake bielkoviny su v tom mase, ako boli aj pred varenim, clovek nepotrebuje celu plejadu vitaminov, mineralov a stopovych prvkov v kazdom jednom jedle, nato sme vsezravci, aby sme si to dokazali doplnit v priebehu dna-dvoch-troch. pokial sa bavime o chuti, to uz je ina vec, ja osobne napriklad mam rada aj vyvarene maso.
sracz
Nuž "jaké pak copak", v čom je problém? Výživnú hodnotu získam zjedením plného taniera polievky a druhý chod s "polievkovými" stehnani, naviac s chutnou hubovou krémovou omáčkou, vyvolajú na mojej "hube" žiarivý úsmev! Aj tento Tvoj obedík hodnotím, milá @pusta vysoko pozitívne! Smrčky, smrže, morels sú jediné huby, ktoré v Des Moines znaturalizovaní "amíci" zbierajú (III. a IV.) v prírode! Keď som priamo pred ich očami "degustoval" v trávniku pred supermarketom nájdené tanečnice lúčne, tak sa prežehnávali a tri dni po sebe ma chodili "očumovať", či ešte žijem!
eviana
@tatranocka , ak uz nie ku mne, aspoň sama ku sebe buď úprimná. Kritika je niekedy namieste, ale určite nie pri tomto recepte... toto Tvoje bol len výkrik do tmy, úplne zbytočný a nemiestny :)
Ja osobne milujem keď gazdinka dokáže všetko krásne schosnovať, jedlá a la "2 in 1" sú skvelá vec. Jedlom sa nemá plytvať, denne zomierajú od hladu ľudia.
eviana
@sracz , krajšie by som to veru ani ja nenapísala, z duše mi vravíš... múdro, logicky, ľudsky aj gurmánsky :)
Viem si predstaviť to zhrozenie v očiach amíkov :)
Mne známy, ktorý žil roky v DE rozprával, že podobnú hrôzu videl v očiach nemcov, keď zbieral a jedol lievičky trúbkovité, ktoré oni nechávali divým sviniam neznalí ich kvalít a skvelej chuti :)
elef
@tatranocka ,co si uz dlhsie vsimam,tak pravidelne rypes,ofrflavas,daj nejaky rcp nech mozme ohodnotit teba
tatranocka
@elef nedám,mám dôležitejšie poslanie v živote,to ale neznamená,že neviem variť a nevidím. @pusta povedala,že tu mám trápny recept,tak s radosťou prenechám priestor jej.Nie je podstatné ako moje komentáre nazveš,podstatné je,že mám pravdu.Ja som racionálny človek a mám ďaleko od masielkovania a famóznosti.V mojom profesnom živote vidím dosť ľudského nešťastia,aby som rozlíšila podstatné a nepodstatné veci v živote.Aby som ťa upokojila,tak sa ti pochválim,dnes v noci som zachránila život dvom ľuďom a aj preto si sama seba vážim a napĺňa ma to spokojnosťou.
iwuska
@tatranocka , suhlasim s tym, ze pustine prehananie nie je kazdemu pochuti, rovnako, ako ani tvoje chvalenie o zachranovani zivotov. pokial sama o sebe tvrdis, aka si racionalna a odlisujes podstatne od nepodstatneho, z vysoka by si okaslala pustinu zaplavu receptov, v ktorych je kazda ingrediencia delikateSSov a uz toboz by si sa nemala potrebu vyjadrovat k uvarenemu kuraciemu stehnu. su naozaj dolezitejsie veci v zivote ako to, ci niekto raz za dva tyzdne je na obed 4 hodiny varenu sliepku. zi a nechaj zit sa hovori... ked uz sme pri tom, tak nazyvat cokolvek, co robim, poslanim, to sa mi zda velmi trufale. budem strasne stastna, ak jedneho dna niekto povie, ze co som urobila, mu pomohlo, ale pripada mi velmi neuvazene v 35 rokoch povazovat sameho seba za cloveka s poslanim ...
julica
smrčok je huba, po ktorej pátram už aspoň dva roky, nepodarilo sa mi ju nájsť. škoda, lebo má fantastickú chuť. Tiež by som ju asi nemíňala na vyvarené mäso, ale tak čo už.
elef
@julica v metre ich predavaju ale su dost drahe cca 20 eur kilo:)
tatranocka
@iwuska moje povolanie nie je zamestnaním...
@pusta si tu tvorí svoju kuchársku knihu ? Dáva to tu širokej verejnosti a tým pádom to môže každý posúdiť a okomentovať.Ja jej nechodím do šuplíka v obývačke.Takže sa musí zmieriť aj s kritikou,ak toho nie je schopná,tak bohužiaľ...
Ja nepotrebujem ventilovať,som človek vyrovnaný a v kritickej chvíli schopný urobiť správne rozhodnutia.A ona si dovolí písať takáto komentáre ?
pusta, 4. novembra 2013 o 12:25
@tatranocka , ked nechceš pochopiť nemusíš... :D :D :D
ani ja tvoje - ty vševedko v 23 rr, mám ťa v paži, trhni si... :D
julica
@elef , hubárovi či hubárke by ruka odpadla pri kupovaní hríbov :) (ale ďakujem za tip!)
mesiar50
Lahodne vyzerajúce jedlo.Nepochybujem o tom Ibyke,že to tak aj chutí.Jasných 5*
pusta
@elef , je to fajnová mňamka, smrčky som dostala od priateľky a sú veľmi lahodné, ista aj s dubákmi to bude úžasné, ale ak sa ti raz naskytne možnosť, tak vyskúšaj aj so smrčkami:-)
dakujem za pochvalu i za 5*****
pusta
@eviana milá, tie mladučké plodnice smrčkov majú v krémovej omáčke lahodnú chuť s úžasnou vôňou, pochopila som,prečo ich práve francúzska kuchyňa používa a zaraďuje ku gurmánskym delikatessám.
v tejto omáčke viac sedí kyslá pochúťková smotana, než sladká, lebo je zmiešaná s vaječným žľtkom a s múkou, čím omáčku zahustí, okrem toho kyslá smotane lepšie zvýrazní fantastickú jemnú chuť smrčkov, preto som ju aj zvolila miesto sladkej smotany a bolo "nebíčko v papuľke" :-)
@eviana milá, ty budeš u mňa doma vždy vítaným hosťom na obed, aj inokedy :-)
dakujem za uznanie i 5*****
pusta
@ariela6 , bol to úžasný obedík, iste že aj s dubákmi bude vynkajúca omáčka, ale ak sa raz dostaneš ku smrčkom, skús a budeš nadšená rovnako ako ja :-)
verím ti, že by si tie smrčky dala hned :-)
dakujem za pochvalu, pá
pusta
milý@sracz - ferikém drágám, veru, pravdu máš, "jaké pak, copak?" - k jedlu treba mať úžasnú pokoru, viem, že ty ju máš a mám ju aj ja...
tiež som už ochutnávala surové huby, dokonca zo surových húb som už aj robila lahodný šalát :-) aj také sú.
tanečnice lúčne sa používajú v tradičnom vynikajúcom židovskom jedle Soberli, myslím, že ty tú skvelú lahôdku poznáš a ju mám v pláne upiecť :-)
to je skvelé, že máš takú možnosť dostať sa k smrčkom.:-)
veru, tú výživnú hodnotu získaš zjedením plného taniera slepačej polievky , teší ma, že tie polievkové stehná v tejto krémovej omáčke vyvolávajú žiarivý úsmev na perách aj tejto delikatessy znalého gurmána :-)))))
dakujem ti, že môj obedík hodnotíš vysoko pozitívne, vzácny môj priateľ :-)))))
pusta
@iwuska , ber to len ako môj prejav, môj štýl podania receptu, ved každý z nás má ten svoj vlastný :-)
čítala som všetky tvoje komentíky, oceňujem tvoju priamočiarosť a úprimnosť, zdieľam tvoj názor.
dakujem ti za všetko :-)))
pusta
@mesiar50 - lacikám drágám, áno lahodne vyzerá to jedlo a aj úžasne lahodne chutí :-)))))
dakujem za uznanie a tvojich jasných 5*****
vážim si to od teba.
amelie
@pusta , asi tu budem musieť dať svoj tajný recept na najobľúbenejšiu polievku našej rodiny, ktorá bublá na slabučkom plameni minimálne 5 ! hodín:-) takže sa netráp kvôli výživnosti či nevýživnosti, niekedy je to pravé orechové akurát chuť. ...keď už raz disponujeme chuťovými bunkami:-)5*
radost
@amelie
múdre konštatovanie-netreba v každom jedle-recepte hľadať výživové hodnoty...môj -dnes už nebohý -99 ročný dedko vôbec netušil-čo je to správna výživa..vitamíny...a moja-dnes ešte žijúca-93 ročná svokra-detto..žime s radosťou..kým žijeme..:-)
amelie
@radost , úprimne ti blahoželám k "tuhému korienku" :-) a želám ti, aby si prarodičov v tejto prechemizovanej dobe ešte predbehla v dlhovekosti a zdraví:-) myslím, že je lepšie dať si pečené rebierko, ako sa napchávať výmoženosťami umelých vitamínov a "potravinových doplnkov", najmä ak z toho človek nemá nijaké potešenie:-)
pusta
@amelie , prosím, pridaj svoj recept na tú tvoju najobľúbenejšiu polievku, ktorá bublá na slabučkom plameni až 5 hodín! /mijoter?/ - už teraz sa teším :-)
ja sa netrápim pre výživnosť či nevýživnosť :-))))) podstatná je pre mňa chuť a kvalita :-) - presne tak, svätú pravdu máš!
Dakujem za uznanie piatimi *****
pusta
@radost , pripomenula si mi môjho pradeda, ťažký fešák to bol, tvrdo pracoval, jedol všetko akože nezdravé, ale stráááášne dobré, aj si vypil, i pekné dievčatá a mladé ženy sa mu páčili, veľmi pracovitý, správny a veselý, veľkorysý dobrý človek to bol, ktorý si vedel užívať život plnými dúškami :-)))) dokonca fajčil celý život fajočku, nikdy nevidel lekára a ani lekár jeho, zaspal navždy kľudne v spánku vo veku 96 rokov, hocio sa v ničom neobmedzoval, nikdy nebol chorý a rozdával šťastie okolo seba.
vdaka za krásnu spomienku na neho, ktorú si vo mne vyvolala. :-)
pusta
@amellie , súlasím, v tomto prechemizovanom svete je lepšie si dať pečené rebierko či inú hriešnu dobrotu, než sa napchávať umelinami, tabletkami vitamínov a potravinových doplnkov a iných vymožeností. niet nad prirodzené, čerstvé a domáce :-)
megdesign
Neviem co sa tu dohadujete.... :) Ja tiez robim fasirky z masa zo sliepky..... Ale mne sa aj tak zda, ze ta "Krémová omáčka zo smrčkov je delikátnej a jemnej chuti, nádherne voňavá, úžasne harmonizovala s jemnou chuťou najprv uvareného a potom ešte upečeného slepačieho stehna" je zgrcnuta...
jozka2
Prave rastli smrcky ked som bola doma,tak sme sli na ne.Najprv Gazikom starym a po polnej ceste do strmeeeho kopca,/citila som sa ako na kolotoci/,potom pesi,konecne les,hned pri vstupe v trni ako nasiate,deti mali z toho obrovsku radost a ja nezabudnutelny zazitok.polievocka z nich je vonava uzasna.
jozka2
tatranocka,aj zapeciem masko z polievky ak chcem pouzit k omacke,ma lepsiu chut ono sa uz nepecie hodinu?!iba zapecie pre farbu ,ked sa ti recept nepaci ,nerob pusta to robi tak a my mozme inak,ale napad je tu.
jozka2
tatranocka a ktory z tvojich zdravych receptov by sme mali vyskusat?Na fotografii vyzeras davno po internatnej skole a polievku mas z intraku.
peto55
recept prišiel ako na zavolanie. Predvčerom som našiel 4 smrčky, akurát do dvoch dlaní. Včera som uvaril, na dva X spapal. bolo to chutné. Veľmi! Iba so dal kuracie stehienka. Skúsim omáčku aj s inými hubami.
pusta
@peto55 , smrčky sú neskutočná delikatessa, teraz je ich sezóna práve :-)
mal si šťastie, že si ich nazbieral - o čerstvých ani nevravím, aké sú úžasné, si veľmi šikovný :-)
som rada, že ti chutilo a bolo to výborné.
dakujem za úžasnú správu.
sracz
... pochybujem, že polievku z mladej sliepky je potrebné variť 4 hodiny! ... a varené mäso z polievok sa bežne, teda aspoň u nás doma, podávalo s nejakou omáčkou, knedľou, alebo ryžou, či orzom (slovenskou ryžou)!





SÚŤAŽ: Takto využívajú Maresi mliečko naši čitatelia