Slepačia polievka s pečeňovými knedličkami /fotorecept/

Autor receptu: pusta

Moja mama varievala v nedeľu z mladej sliepky slepačiu polievku, do ktorej robila pečeňové knedličky. Je to veľmi chutná, výživná a výdatná polievka, na nedeľu ako stvorená. Táto nádherne voňavá, číra polievka má liečivú silu, je vhodná rovnako pre slabých a chorých, ako aj pre deti, ale aj ostatných.

6 - 8
porcií
30 minút
príprava
180 minút
tepelná úprava

Postup

  1. Sliepku som vypitvala, umyla a aj s hrabákmi som ju nachystala na varenie. Droby som si odložila na inokedy.
  2. Očistila som si potrebnú zeleninu.
  3. Pripravila som potrebné koreniny.
  4. Sliepku som zaliala studenou vodou, osolila, varila som ju pomalým, sotva znateľným varom asi 1 a pol hodiny za zbierania peny, aby vývar bol krásne číry. Pridala som na hrubé kusy pokrájanú zeleninu, koreniny, petržlenovú a zellerovú vňať a varila som prikryté veľmi pomalým varom ešte hodinu.Zelenina sa nesmie rozvariť, má zostať trošku al dente.
  5. Kým sa polievka varila, pripravila som pečeňové knedličky. Na jemno som posekala petržlenovú vňať.
  6. Cibuľu som tiež pokrájala na jemno.
  7. Na rozohriatom oleji som v panvici najprv orestovala cibuľu do sklovita, krátko som orestovala ešte s petržlenovou vňaťou a nechala som úplne vychladnúť.
  8. Do misy som dala vo vode namočené, dobre vytlačené žemle, vajcia, soľ a čerrtstvo mleté čierne korenie.
  9. Ostrým nožom som naškriabala pečeň, blanku z pečene, ktorá zostala po jej naškriabaní, som vyhodila.
  10. K žemliam som pridala vychladnutú orestovanú cibuľu s petržlenovou vňaťou.
  11. Pridala som pečeň, celé som spolu dôkladne prepracovala a zahustila strúhankou. Masu som nechala 1 hodinu odstáť v chladničke, aby sa dobre prepojili chute.
  12. Z masy som vlhkými rukami vytvarovala malé knedličky, niečo väčšie ako vlašský orech, pretože varením vo vývare značne zväčšia svoj objem. Varila som ich v menšom množstve scedeného vývaru asi 10 minút pomalým varom prikryté pokrievkou.
  13. Zeleninu z vývaru som pokrájala na kolieska, varené mäsko zo sliepky som odložila na dalšie spracovanie. Do tejto polievky s pečeňovými knedličkami ho nedávam.
  14. Zo scedeného vývaru som odobrala na varenie pečeňových knedličiek do iného hrnca.
  15. Na tanier som dala pokrájanú zeleninku, uvarené pečeňové knedličky, zalialala som ich horúcim vývarom a hojne posypala petržlenovou vňaťou. Dobrú chuť prajem.