Slávnostná kuracia roláda (fotorecept)

Autor receptu: andys

Slávnostná úprava plneného kuraťa na sviatočné dni.

6
porcií
60 minút
príprava
50 minút
na 160-175 °C

Suroviny

Postup

  1. Pripravíme si všetky suroviny.
  2. Kurča vykostíme nasledovným spôsobom: odrežeme krídelká na druhom kĺbe a kurča položíme na dosku prsiami dolu.
  3. Ostrým nožom (vykosťovacím) narežeme kožu od krku pozdĺž celej chrbtice.
  4. Nožom pomaly oddeľujeme mäso od kostí. Kosti opatrne vyrežeme, dávame pozor, aby koža ostala vcelku.
  5. Na záver vykostíme stehná - pridržiavame kosť a nožom pomaly oddeľujeme mäso od kosti.
  6. Vykostené kurča osolíme a okoreníme a necháme odstáť.
  7. Medzitým si pripravíme plnku: rožky nakrájame na kocky a zalejeme ich mliekom.
  8. Zmäknuté maslo vymiešame so žĺtkami do penista.
  9. Zmes osolíme, okoreníme, pridáme štipku postrúhaného muškátového orecha a petržlenovej vňate. Pridáme paštétu, posekané mandle, ktoré sme najprv sparili a ošúpali a rožky namočené v mlieku.
  10. Z bielkov vyšľaháme sneh a zľahka ho vmiešame do plnky.
  11. Plnku rovnomerne navrstvíme na plát vykosteného kurčaťa.
  12. Roládu zvinieme, posypeme soľou a korením a zviažeme niťou alebo spojíme grilovacou ihlou.
  13. Roládu preložíme do zapekacej misy, obložíme vločkami masla a mierne podlejeme vodou. Zvyšnou plnkou naplníme vymastené keramické formičky. Roládu i plnku prikryjeme alobalom, aby sa mäso príliš nevysušilo.
  14. Roládu pečieme vo vyhriatej rúre - najprv 10 minút prudko (na 175 stupňoch) a potom asi 40 minút pri 160 stupňoch. 10 minút pre dokončením roládu odkryjeme, aby sa vytvorila chrumkavá kôrka. Pred podávaním necháme ostáť 15 minút, aby sa pri krájaní nerozpadala. Plnku vo formičkách stačí zapekať 20-25 minút. Hotovú roládu podávame so zemiakovou kašou, prípadne so sedliackymi zemiakmi z tohto receptu, ku každej porcii môžeme podávať plnku priamo v keramickej formičke.