Slávnostná gaštanová torta
Autor receptu: paploska
Pôvodne to mala byť torta. Potrebovala som však viac koláčikov, a tak som dávku
zdvojnásobila. V recepte uvádzam množstvo na celý veľký pekáč, ale ak sa rozhodnete
pre tortu dávku znížte o polovicu. Torta je je naozaj slávnostná, kalorická ale veľmi
chutná :-) V prípade intolerancie na mlieko sa jej však musíte vzdať. (tak ako ja )
Pôvodný recept je od p. Mareka Brezinu. Ja som ho mierne :-) upravila a zjednodušila.
32 porcií |
120 minút príprava |
30 minút na 160 °C |
Postup
- Bielka vyšľaháme do tuha s cukrom (180g) a žĺtka vyľaháme do peny s olejom. Múku zmiešame s kakaom.
- Do snehu pomaly zamiešame vyšľahané žĺtka a postupne v jednom smere opatrne pridáme múku zmiešanú s kakao. Vznikne nám husté cesto.
- Cesto vylejeme na vymastený plech a pečieme cca 30 min pri 160 st. Po upečení cesto necháme vychladiť a natrieme domácim marhuľovým džemom.
- Pripravíme si plnku. Maslo necháme odpočívať v kuchyni a pri izbovej teplote ho vyšľaháme do peny. Do cca dc mlieka pridáme škrob a vymiešame. Zvyšok mlieka necháme zovrieť a pridáme doň cukor a za stáleho miešania pridáme mlieko so škrobom. Varíme ako klasický puding (cca 4 min.) Necháme vychladnúť. Puding po malých dávkach pridávame do vyšľahaného masla. Opatrne a pomaly, aby sa nám plnka nezrazila. Obe časti musia mať rovnakú teplotu.
- Do maslovej plnky po malých dávkach vmiešame gaštanové pyré. Pozor obe časti musia mať rovnakú teplotu. V tomto bode sa naozaj neponáhľajte, lebo sa vám to môže ľahko zraziť. Gaštanové pyré by malo byť čisté (bez cukru) a doma pripravené, ale ja ho kupujem mrazené a poslúži skoro rovnako ale hlavne rýchlejšie.
- Vyšľaháme 37% šľahačku (dobre poslúži aj 33%). Na cesto potreté džemom pridáme najskôr gaštanovú plnku, potom šľahačku a v závere ozdobíme podľa chuti. Ja som zvolila čokoládu.