Slaný zemiakový koláč plnený cibuľou (fotorecept)

Autor receptu: pusta

Toto je veľmi staré, jednoduché a veľmi chutné sedliacke jedlo, ktoré sa podáva ako príloha ku kyslým polievkam, ale aj samostatne, zahreje a zasýti, pridávam recept.

20 minút
príprava
35 minút
na 200 °C

Suroviny

Postup

  1. Ako prvú som pripravila cibuľu , pokrájala som ju na jemno, na rozohriatej masti som ju orestovala do sklovita.
  2. Zemiaky som uvarila v šupke, ošúpala, nechala úplne vychladnúť /uvarila som ich už v predchádzajúci večer a na druhý deň ošúpala, potom už koláč išiel pripraviť naozaj rýchlo/ a pretlačila som ich pretláčadlom na zemiaky, my máme radi v ceste rustikálne kúsky zemiakov, kto má rád jemnejšie cesto, môže ich prelisovať ešte za tepla.
  3. K zemiakom som pridala soľ, prášok do pečiva, krupicu a polohrubú múku, krupica dobre nasaje vlhkosť cesta a cesto pekne spojí, údaj o spotreba múky je len orientačný, je závislý od stupňa múčnatosti zemiakov, použila som varný typ zemiakov, múku je dobré zapracovávať pomaly a postupne, koľko zemiaky pojmú,...
  4. ... potom som pridala rozpustenú bravčovú masť a kyslú smotanu,...
  5. ...všetko som spracovala na polomäkké cesto, treba s ním dalej pracovať ihned, lebo dlhším státim redne,...
  6. ..spracované cesto som dala na jemne pomúčenú dosku / nemúčiť veľa, cesto by bolo od múky nepríjemne tuhé a tvrdé vo výsledku/, rozdelila som ho nožom na dve približne rovnaké polovice, každú som jemne pomúčila a rozvaľkala do tvaru obdĺžnikka na veľkosť plechu 22x33 cm o hrúbke asi 7 mm,...
  7. ...cesto som čiastočne natočila na valček a pomocou valčeka som ho preniesla do plechu vystlaného pečiacim papierom, najprv spodný diel cesta,...
  8. ...na ktorý som rozotrela vychladnutú orestovanú cibuľu aj s masťou a okorenila som ju čerstvo mletým čiernym korením,...
  9. ...na cibuľu som pomocou valčeka preniesla druhú časť rozvaľkaného cesta, okraje som po celom obvode jemne pritlačila smerom nadol, aby náplň zostala vo vnútri,
  10. ...povrch slaného zemiakového koláča som potrela rozpusteným maslom, ktoré som práve mala na iné jedlo pripravené, môžete použiť masť alebo olej.
  11. Koláč som vložila piecť do rúry vyhriatej na 200 stupňov C a piekla som, kým povrch nebol pekne do zlato - hneda, čo u mňa bolo asi 35 minút, teplotu a čas pečenia si musí každý sám, podľa pečenia svojej vlastnej rúry.
  12. Ked koláč trocha vychladol,, pokrájala som ho na obdĺžniky a podávala k fazulici na kyslo.
  13. záber zblízka: je dobre vidieť, že koláč je ľahučký nadýchaný vo vnútri, uprostred má cibuľovú vrstvu a na povrchu je pekne chrumkavý, je to veľmi staré, chutné a sýte sedliacke jedlo chudobných, ktoré zasýti a zahreje, je pomerne rýchlo hotové, príprava je veľmi jednoduchá, môže sa podávať za tepla i za studena, najčastejšie ako príloha k polievkam na kyslo, ale aj samostatne.