Syrový koláč

Slaný kysnutý syrový koláč (fotorecept)

Autor receptu: sonulienka

Dnes som experimentovala a zdá sa, že to vyšlo.

40 minút
príprava
30 minút
na 200 °C

Suroviny

Postup

  1. Urobila som si kvások: Droždie, 100 ml vlažného mlieka a 1 PL cukru som rozmiešala a nechala vzísť kvások. Následne som preosiala múku, pridala soľ, oregano, 1 PL oleja, 100 ml mlieka a vzídený kvások. Cesto som dobre vypracovala. Nechala som ho 30 minút na teplom mieste kysnúť. Po 30 minútach som si cesto preložila na pracovnú dosku a prekrojila na dve polovice. Do tortovej formy s priemerom 22 cm som si dala papier na pečenie. Ale keď nebudete plniť, tak môžete dať aj väčší priemer formy. Jednu polovicu cesta som vyvaľkala na kruh, vložila do formy a a naplnila bryndzovou plnkou - bryndzu som si rozmiešala s kyslou smotanou. Plnku som nedávala celkom po okraj len asi tak jeden centimeter od okraja. Na to som dala druhú do kruhu rozvaľkanú polovicu cesta. Kraje som dobre popritláčala a trochu vyhrnula hore. Asi takto.
  2. Posypala som syrom, ktorý som nastrúhala na hrubších slzičkách. Je jedno aký syr máte ja som mala údený a neúdený, tak som dala pol na pol.
  3. Rúru som predhriala na 200 stupňov a piekla som 30 minút. A tu už je upečený.
  4. Nechala som mierne vychladnúť ale nevydržali sme a vlažný sme už koštovali. Ak nechcete, nemusíte ho plniť aj bez plnky len posypaný syrom je výborný.
  5. No a koštujeme.
  6. A ostalo nám na raňajky. Lebo večer nezvykneme už jesť ale tentokrát sme urobili výnimku.