Slaný koláč s mladou cuketou (fotorecept)

Autor receptu: sracz

Slaná dobrota s novou chuťou na všedný deň ale aj na slávnostný stôl. Tú si dokážete vytvoriť aj sami, s pridaním, prípadne s obmenou jednotlivých ingrediencií, ktoré vyhovujú Vašim predstavám a chúťkam. Ospravedlňujem sa za absenciu obr. hotového „koláča“ v reze, ako aj nevýraznej „titulky“. V kuchyni mi tentoraz pomáhali vnúčence švagra Lacka, Kayla a Brandon, ktorý sa s potešením postarali aj o prednostné servírovanie. Než som sa „zdohadal“, obsah pekáča bol „sacum_prax“ doslova vyjedený!

10÷12
porcií
30÷45 minút
príprava
45÷50 minút
na 180÷190 °C

Postup

  1. ako som bol poznamenal v úvode, dnes som mal dvoch šikovných a hlavne zvedavých pomocníkov, tak som v príprave tejto pochúťky vystupoval v úlohe učiteľa a zároveň majstra odborného výcviku; Brandon pokrájal a nechal vyškvariť slaninu (v ½ čase je možné ku slanine pridať aj pokrájanú žltú cibuľu) a nechal ju vychladnúť,
  2. Kayla otrhala z petržlenovej vňate lístky, ja som na „tatarácke“ kocky pokrájal červenú cibuľu a uložili sme ich do pracovnej misy,
  3. olúpali sme strúčiky cesnaku, pokrájali žltú cibuľu, zelerové stonky, petržlenovú vňať aj s halúzkami,
  4. a priložili do misy, spolu s rozbitými celými vajíčkami
  5. a ešte pokrájané údené mäso, sterilizovanú červenú kápiu, postrúhaný údený oštiepok (deti dostali po kúsku na ochutnanie, aby poznali aj slovenský „šmak“, domova to krajiny s 1/8 ich spoločnej krvi), postrúhané mladé cuketky aj s jadrovníkmi
  6. a do komletnej zostavy kyslú smotanu, pretlačené strúčiky cesnaku, vychladené kúsky škvarenej údenej slaniny, polohrubú múku (phm), spolu s prdopom, soľou a čerstvo mletým čiernym korením; teraz som elektrickú „trúbu“ nechal vyhriať na 180÷190 °C/360÷375 °F; pri dôkladnom, ale jemnom vymiešaní sme sa striedali všetci traja a nemusel som ho ani „dolaďovať“ (ak riedky, jemnou strúhankou, ak hustý, šľahačkovou smotanou); surovú zmes som rozložil na vymastený (spray s olejovo_múčnou „emulziou“) pekáč 350x230 a zveril na 45÷50´do starostlivosti vyhriatej trúby; vtedy už slaný koláč získal peknú červeno_hnedú farbu,
  7. ako je to vidno na obr. Moji učni, teraz už tovariši, po netrpezlivom čakaní, než trošku vychladne, tanieriky s jednotlivými, osobne nakrájanými porciami, hrdo predložili aj svojim rodičom i prarodičom a so širokými úsmevmi (keby nemali uši, tak sa smejú okolo celej hlavy) vychutnali výsledok svojej usilovnej práce. Ako som už v úvode poznamenal, na „parádne foto“ rezu, neostal čas. Hlavne však, že všetkým chutilo! Poznámka: takýto slaný koláč môže byť súčasťou Veľkonočného pohostenia a ak údené bravčové mäso nahradíte lístkami mladej púpavy a domácu slaninu špenátom, či čerstvým šťaveľom, alebo mladou zelenou cibuľkou, máte čo prestrieť aj na Zelený štvrtok!