Zapekaná ryža

Slaný cuketovo-ryžový koláč bez múky (fotorecept)

Autor receptu: sonulienka

Náš dnešný obed. Ak by ste chceli skúsiť - nech sa páči.

30-40 minút
príprava
45-50 minút
na 200 °C

Suroviny

Postup

  1. Tu sú suroviny.
  2. Dáme si do slanej vody uvariť ryžu. Keď začne voda vrieť nasypeme do nej ryžu premiešame a keď začne vrieť varíme ju 15 minút. Potom scedíme.
  3. Pokiaľ sa nám ryža varí si pripravíme ostatné - nastrúhame si mrkvu a syr. Šunku si nakrájame na malé kocky. Cuketu na kolieska. Ja som mala už trochu staršiu cuketu, tak som ju obielila ale ak máte mladú, tak nemusíte ju bieliť. Na omáčku si nastrúhame mozzarellu, do misky si dáme olej, vajíčko, nastrúhanú mozzarellu, citrónovú šťavu, kyslú smotanu a trochu korenia. Dobre všetko vymiešame. Ak je potrebné osoľte. Ja som nesolila, lebo som mala údenú šunku, a je tam aj údený syr a ryža sa varila v slanej vode, bála som sa, aby to nebolo slané. Cuketu tiež trochu osoľte a potom dobre vodu, ktorú pustí, vytlačte.
  4. Na vymastený plech - piekla som na plechu rozmer 25 x 30 cm - najprv dáme rozmiešanú ryžu s vajíčkami a syrom.
  5. Ďalšia vrstva bola cuketu.
  6. Ďalšia vrstva šunka - ale ak nechcete nemusíte dať žiadnu šunku.
  7. Ďalšia vrstva mrkva.
  8. No a na koniec smotanová omáčka. Dáme piecť na 200 stupňov do ružova asi tak 45-50 minút. Ale sledujte si každá rúra inak pečie.
  9. Upečené.
  10. Na tanieri. Mali sme k tomu naše kvasené uhorky. Jóooj, pochutili sme si veľmi.