Slaninové závitky plnené hlávkovým šalátom (fotorecept)

Autor receptu: kukulienka71

Prehriali nás v tomto upršanom čase. Nápad je zo stránky Florentýny Zatloukalovej Kuchařka pro dceru.

2
porcie
10 minút
príprava
15 minút
tepelná úprava

Postup

  1. Predlohu som si upravila v surovinách a postupe podľa vlastného uváženia. Hlávkový šalát rozobratý na listy som dôkladne umyla a nechala odkvapkať. Mrkvu a hlivu som pokrájala na malé kúsky, na troche oleja som ju opekala spolu s rascou, osolila a mierne podliala vodou, zakryté pomaly dusila.
  2. Dva z časti prekryté plátky slaniny som položila na dosku, list šalátu poskrúcala v dlani do batôžka, zakrútila do slaniny a upevnila špáradlami.
  3. Závitky som z každej strany opiekla na olejom vymazanej rozohriatej panvici. Radšej pomaly a obracať, slanina má tendenciu prilepiť sa.
  4. Medzičasom treba sledovať aj mrkvu s hlivou, miešať a prípadne doplniť tekutinu, ak sa odparila. Keď už zmäkla, presunieme ju k opečeným závitkom, šťava uvoľní výpek po slanine a skvele sa ochutí. Nechala som celé prevrieť a oheň som zhasla.
  5. Šalát ostal vo vnútri trocha chrumkavý, celé to bolo šľavnaté a vynikli všetky chute, ktoré som použila. Ako prílohu odporúčam čerstvé pečivo alebo zemiaky v akejkoľvek úprave.