Slané zemiakové koláčiky s údeným (fotorecept)

Autor receptu: luclup

Desiata pre mna a brata na zajtra :-) Zvysila sa nam zemiakova kasa a udene, tak co s tym? Recept na cesto mam z knihy Mucniky od Marie Hajkovej, z roku 1989, udene a kasu som doplnila (original pretlacene varene zemiaky). Knihu mi dala babka, je plna vybornych receptov, cez sladke, slane, postupov ako spracovavat cesto a mnoho dalsich skvelych rad. Kniha stala 50 Kcs, co nebolo malo. Mamka ju kupovala babke na Vianoce zo stipendia a babka ju posunula mne, nech sluzi dalej.

30
porcií
2x30 minút
na 190 °C

Suroviny

Postup

  1. Do misy dajte zemiakovu kasu (uvarene pretlacene zemiaky), nastruhane maslo, muku zmiesanu s praskom do peciva a solou, nadrobno pokrajane udene a rukou vypracujte kompaktne cesto. Upravte ho do bochnika.
  2. Cesto presunte na pracovnu dosku, ktoru si vopred pomucte. Cesto je trochu lepkave, tak je to potrebne. Trochu si pomucte aj valcek a vyvalkajte plat hruby asi 1 cm. Formickou (6,5 cm) vykrajujte kolaciky a priebezne ich ukladajte na plech vystlany papierom na pecenie.
  3. Kazdy kolacik potrite vyslahanym vajickom a do stredu poukladajte kusky udeneho, ktore mierne zatlacte. Pecte pri teplote 190 asi 30 minút do zlatohneda. Ja som druhy plech trochu posypala mletou rascou.
  4. Po vybrati z rury budu makke, nechajte ich vychladnut a mozete sa do nich pustit. Su velmi dobre, tak mozete skusit. Piekla som ich prvykrat, a som spokojna ^_^
  5. Tak hotovo :)