Slané špaldové krekry so sézamom podľa Hanky Zemanovej fotorecept

matavarecha - fotkamatavarecha, 30. novembra 2012

Sú to trvanlivé slané krekry a ešte k tomu zdravé ( pri použití 150 g pohánkovej a 100 g kukuričnej múky vhodné aj pre Zobraziť celý popisSú to trvanlivé slané krekry a ešte k tomu zdravé ( pri použití 150 g pohánkovej a 100 g kukuričnej múky vhodné aj pre celiatikov) Vhodné pre vianočné slané chrumkanie :-)

15-20 minút
na 160 °C

Suroviny

250 g
100 g
2 PL
100 ml
1,5 čl
hrsť




Postup

  1. 1

    Zo všetkých surovín okrem sézamu vypracujeme cesto. Vyvaľkáme ho na tenký plát medzi papierom na pečenie, posypeme sézamom a valčekom ho zatlačíme do cesta. Nakrájame. Pečieme na 160 °C 15 až 20 minút (záleží na tenkosti cesta). Krekry necháme dobre vychladnúť množstvo je na cca 2 plechy Robila som aj z 150 g pohánkovej a 100 g kukuričnej múky pre tetu čo má celiakiu len tieto sa dlhšie pečú a chuťovo tiež veľmi dobré Skúšala som aj obmenu s tymianom, môžeme použiť rôzne chute cesnak, rozmarín, štipka papriky, parmezán, tekvicové semiačka atď...

  2. 2

    vypracované cesto

    Slané špaldové krekry so sézamom podľa Hanky Zemanovej (fotorecept) - obrázok 2
  3. 3

    rozdelíme na dve časti

    Slané špaldové krekry so sézamom podľa Hanky Zemanovej (fotorecept) - obrázok 3
  4. 4

    vyvaľkáme ho na tenký plát medzi papierom na pečenie takto sa nelepí

    Slané špaldové krekry so sézamom podľa Hanky Zemanovej (fotorecept) - obrázok 4
  5. 5

    a prenesieme na plech aj s papierom ( vrchný dame preč)

    Slané špaldové krekry so sézamom podľa Hanky Zemanovej (fotorecept) - obrázok 5
  6. 6

    rovnomerne posypeme sézamom a valčekom ho zatlačíme do cesta

    Slané špaldové krekry so sézamom podľa Hanky Zemanovej (fotorecept) - obrázok 6
  7. 7

    nakrájame

    Slané špaldové krekry so sézamom podľa Hanky Zemanovej (fotorecept) - obrázok 7
  8. 8

    a po upečení

    Slané špaldové krekry so sézamom podľa Hanky Zemanovej (fotorecept) - obrázok 8

Diskusia k receptu

lusinkab
Mas ich krasne,ukladam si ich a vyskusam na take moje slane chrumkanie :-)
martamm
musia byť úžasné, už viem, čo zajtra upečiem :)
marikafil
ja vyskúšam zajtra - domáce slané palice z varechy sú už trvalou súčasťou rodinnej kuchárskej knihy, ale zmena nezaškodí . a špaldové nám chutí.
aszabka
Skvelé sú :) len sezam som zapracovala do cesta..vďaka..
mayari
Ja používam rôzne celozrné múky, niekedy primiešam aj amarantovú a miešam podľa toho, čo mám v skrini a vždy mi tie krekry vyjdú. A niekedy pridávam napr. pomleté orechy, pastu z čiernych olív, pomleté sušené paradajky, alebo zrnká maku či ľanu a rôzne bylinky či korenia. A niekedy hodím do toho aj vlákninu, alebo psylium. Maslo nemôžem, takže dávam len olivový olej a funguje to.
an3da
Tento recept sa mi páči, mám podobný, možno budem robiť mix dvoch receptov. Môj recept: 3/4 šálky tekvicové semienka, 3/4 šálky ovsené vločky, 1/2 šálky ľanové semienka, 1/2 šálky sezamové semienka, 1/2 šálky slnečnicové semienka, 1 a 1/2 šálky múky (ražnej, špaldovej...), lyžička pečivového prášku, 1 a 1/2 lyžičky soľ, 1/4 šálky olivový olej a 1 a 1/2 šálky vody. Postup práce je rovnaký, tiež sa vaľká medzi dvomi pečiacimi papierami.






SÚŤAŽ: Takto využívajú Maresi mliečko naši čitatelia