Špaldové pečivo
Špaldové pečivo

Slané pečivo so syrom fotorecept

cesminaz - fotkacesminaz, 21. marca 2019
Slané pečivo so syrom (fotorecept)
Foto: cesminaz

Jednoduché špaldové celozrnné pečivo s plátkom syra na vrchu. Vhodné na raňajky alebo desiatu :-)

40 minút
príprava
35 minút
na 180 °C

Suroviny

Cesto:
700 g
3 PL
1,5 dl
1 ks
42 g
3 dl
cca 1 dl
2 PL
1 PL
1/2 PL
1/2 PL
Na potretie:
1 ks
Na vrch:
podľa chuti




Postup

  1. 1

    Do jednej misky dáme múku, soľ, cukor, oregano, rascu a premiešame celé lyžicou. Potom pridáme jogurt, olej, bielok a v mlieku napučané droždie s 1 KL cukru. Poriadne prehnetieme a ešte postupne zapracúvame po troške 3/4-1 dl vody. Zakaždým dobre/pomaly vpracujeme tú vodu do cesta. Že ste ju dobre do cesta vpracovali zistíte tak, že sa vám zakaždým už cesto bude od misy oddelovať. A vlastne to oddeľovanie je "znamenie", že cesto ešte znesie tekutinu :-) A od toho "vpracúvania" sa stáva to cesto ľahšie a vzdušnejšie :-) Nakoniec máme dostať polomäkké až mäkké vzdušné cesto, ktoré sa už začína oddeľovať od misky. Následne už len bez miesenia podsypeme cesto múkou a aj z vrchu a len zľahka upravíme do tvaru bochníka. Necháme kysnúť cca 45-60 minút.

    Slané pečivo so syrom (fotorecept) - obrázok 1
  2. 2

    Po nakysnutí cesto vyklopíme na trocha pomúčenú dosku, urobíme valec a cesto pokrájame na 15 rovnakých častí. Každé cesto znova pomocou minima múky vymiesime do bochníčka a uložíme rovno na plech s papierom. Zakryjeme utierkou a necháme 20 minút podkysnúť.

    Slané pečivo so syrom (fotorecept) - obrázok 2
  3. 3

    Zatiaľ si pripravíme syr podľa chuti. Môžte použiť buď plátkový toastový syr, alebo na plátky pokrájaný eidam, goudu atď :-) Ďalej niečo na posyp - oregano, nejaké semienka atď. A medzitým si aj predhrejeme už rúru na 180 °C.

    Slané pečivo so syrom (fotorecept) - obrázok 3
  4. 4

    Podkysnuté bochníčky natrieme žltkom, ktoré sme rozmiešali s pár kvapkami vody. Následne dáme piecť už do rozohriatej rúry na 25 minút. Po čase plech vyberieme a rýchlo na vrch každého bochníčka dáme plátok syra a semienka s oreganom. Rýchlo vložíme späť do rúry a pečieme ešte 10 minút, kým sa vlastne syr rozpustí :-) Za tých 25 minút bude pečivo už prakticky skoro upečené a so syrom sa vlastne už len dopečie :-)

    Slané pečivo so syrom (fotorecept) - obrázok 4
  5. 5

    Už upečené pečivo ;-)

    Slané pečivo so syrom (fotorecept) - obrázok 5
  6. 6

    Je výborné na raňajky alebo desiatu do školy. Môžte ho pravdaže podávať aj k polievkam alebo inému jedlu :-) Cesto je už samotné "bez" syra veľmi chutné a takto je ten syr vlastne taký malý bonus :-)

    Slané pečivo so syrom (fotorecept) - obrázok 6
  7. 7

    Cesto je výborné, z vnútra jemné a vláčne a to nielen v deň pečenia, ale aj na druhý den. Prajem dobrú chuť :-)

    Slané pečivo so syrom (fotorecept) - obrázok 7
  8. 8

    Pre info pridávam aj fotku múky, ktorú používam, možno sa niekomu zíde :-) Kupujem ju v Lidli.

    Slané pečivo so syrom (fotorecept) - obrázok 8

Diskusia k receptu

babka123
Milá Cesminaz, ďalší zázrak z Tvojej kuchyne. Veľmi pekné a na chuť iste dobré. Ty si taká výmyselníčka a dobre, že sa s nami podelíš o svoje výtvory, len tak ďalej. Srdečná vďaka Ti patrí odo mňa.
haji
Krásná práce!! Povedené pečivo, další velmi pěkný a chutný recept, milá Cesmínko! Takové raňajky či desiata bych si dala líbit.
siisa
Veľmi pekné a určite chutné pečivko. Špalda a syr idú chuťovo k sebe. Krásne si to vymyslela.
cesminaz
@Babka123 :-) dakujem,si zlatá.Rada sa podelím s tými zaujímavejšími receptami :-) @Haji dakujem si milá ako vždy :-) @Siisa ano je to velmi chutné.Ja mám špaldové pečivo velmi rada,celozrnné je na slano najlepšie :-) Pekný večer všetkým.
kvakac
Špaldové pečivo a chleba aj ja mám rád. Veľmi dobré si napiekla.
1x siisa




SÚŤAŽ: Takto využívajú Maresi mliečko naši čitatelia