Slané kysnuté kvety plnené jemnou salámou (fotorecept)
Autor receptu: pusta
Blíži sa Veľká noc, porozmýšľala som o vhodnom, menej obvyklom slanom pohostení k
podávanému vínu, nechcela som ani slané tyčinky, ani slané kekse, skrátka niečo iné.
Rozhodla som sa pre kysnuté cesto, ktoré som naplnila salámou a vrch som upravila do
tvaru kvetu, časť som nechala ako plnené kolieska. Na rozdiel od keksov je toto drobné
pečivo vláčne, mäkké, zároveň chutné, pôsobivé a nápadité. Je vhodné aj na inú
slávnostnú príležitosť.
1 dávka - 2 plechy porcia |
120 minút príprava |
12 minút na 180/ventilátor °C |
Postup
- Do vandlíka som preosiala múku, premiešala so soľou, do jamky v múke som namrvila droždie, posypala som ho kryštálovým cukrom, zaliala vlažným mliekom, ked kvások vykysol - cca 15 minút, pridala som plátky zmäknutého masla izbovej teploty.
- Všetko som dôkladne spracovala na mäkké hladké cesto, ktoré som prikryla čistou utierkou a nechala som ho na teplom mieste vykysnúť - cca 1 hodinu.
- Kým cesto kyslo, vykrájala som z jemnej salámy stredne veľké a menšie kolieska. Môžete použiť vykrajovačku na pagáče alebo vhodný sklenený pohár.
- Vykysnuté cesto som bez dalšieho prepracovania vyklopila na pomúčenú dosku, bez dalšieho kysnutia ...
- ...som ho vyvaľkala hrúbku asi 3 mm a ihned som vykrájala stredne veľké a menšie kolieska. Odporúčam formičky pred každým vykrajovaním riadne pomúčiť, aby sa cesto vykrojilo ostro a nelepilo sa alebo dokonca netrhalo. Ja to robím tak, že mám v hlbšej menšej miske nasypanú múku. Kolieska cesta a salámy majú byť rovnako veľké.
- Na polovicu vykrojených koliesok som položila koliesko vykrojenej salámy.
- Na salámu som položila ešte jedno koliesko cesta a vzniklo naplnené koliesko salámou.
- Vrchné koliesko cesta nad salámou som ostrým nožom kolmo na seba v uhle 90 stupňov / čiže podľa svetových strán/ nakrojila 4x tak, že stred cesta som asi o priemere 0,5 cm nechala neporušený. Snažte sa neprekrojiť aj salámu.
- Susediace cípy cesta v mieste nakrojenia som vzala do svojich prstov a otočila v protismere do stredu, asi do polovice každej štvrťky.
- Vznikol tento štvorstranný tvar s rohmi na vonkajšom obvode cesta.
- Uprostred týchto rohov som opäť cesto nakrojila zvisle tak, aby stred cesta o priemere asi 0,5 cm zostal neporušený a stred som ešte prstom vtlačila do vnútra a vznikol tvar kvetu. Polovicu tých menších tvarov som nechala nenakrojených, ich povrch zostal hladký, ale môžete zo všetkých koliesok vytvoriť kvety. Vzniknú Vám potom kvety dvoch veľkostí.
- Kvety i kolieska som poukladala na plech vystlaný pečiacim papierom.
- Do vaječného žľtku som pridala soľ a 1 PL mlieka, všetko som spolu dobre vyšľahala. Mlieko dávam k žltku preto, aby sa pri pečení nespálil. Potrela som touto vaječnou zmesou všetky tvary a do stredu som nasypala sezamové semienka. Vložila som ich piecť do trúby vyhriatej na 180 stupňov C na 12 minút, čas si treba upraviť v závislosti od vašej trúby. Ked boli upečené do zlatožltej farby, som ich vybrala na dosku.
- Všetky upečené tvary som ešte horúce potrela studeným mliekom, zakryla čistou ľanovou utierkou a nechala som ich takto asi 10 minút, aby sa preparili. Potom budú vláčnejšie a vydržia dlhšie mäkkučké ako páperie.
- Hotové som uložila na podnos.
- Možno ich konzumovať za tepla i za studena. Pečivo je krásne mäkké, ľahučké, nadýchané a veľmi chutné. Môžete použiť aj šunku alebo iný salám ako náplň.