Slané kysnuté kvety plnené jemnou salámou (fotorecept)

Autor receptu: pusta

Blíži sa Veľká noc, porozmýšľala som o vhodnom, menej obvyklom slanom pohostení k podávanému vínu, nechcela som ani slané tyčinky, ani slané kekse, skrátka niečo iné. Rozhodla som sa pre kysnuté cesto, ktoré som naplnila salámou a vrch som upravila do tvaru kvetu, časť som nechala ako plnené kolieska. Na rozdiel od keksov je toto drobné pečivo vláčne, mäkké, zároveň chutné, pôsobivé a nápadité. Je vhodné aj na inú slávnostnú príležitosť.

1 dávka - 2 plechy
porcia
120 minút
príprava
12 minút
na 180/ventilátor °C

Suroviny

Postup

  1. Do vandlíka som preosiala múku, premiešala so soľou, do jamky v múke som namrvila droždie, posypala som ho kryštálovým cukrom, zaliala vlažným mliekom, ked kvások vykysol - cca 15 minút, pridala som plátky zmäknutého masla izbovej teploty.
  2. Všetko som dôkladne spracovala na mäkké hladké cesto, ktoré som prikryla čistou utierkou a nechala som ho na teplom mieste vykysnúť - cca 1 hodinu.
  3. Kým cesto kyslo, vykrájala som z jemnej salámy stredne veľké a menšie kolieska. Môžete použiť vykrajovačku na pagáče alebo vhodný sklenený pohár.
  4. Vykysnuté cesto som bez dalšieho prepracovania vyklopila na pomúčenú dosku, bez dalšieho kysnutia ...
  5. ...som ho vyvaľkala hrúbku asi 3 mm a ihned som vykrájala stredne veľké a menšie kolieska. Odporúčam formičky pred každým vykrajovaním riadne pomúčiť, aby sa cesto vykrojilo ostro a nelepilo sa alebo dokonca netrhalo. Ja to robím tak, že mám v hlbšej menšej miske nasypanú múku. Kolieska cesta a salámy majú byť rovnako veľké.
  6. Na polovicu vykrojených koliesok som položila koliesko vykrojenej salámy.
  7. Na salámu som položila ešte jedno koliesko cesta a vzniklo naplnené koliesko salámou.
  8. Vrchné koliesko cesta nad salámou som ostrým nožom kolmo na seba v uhle 90 stupňov / čiže podľa svetových strán/ nakrojila 4x tak, že stred cesta som asi o priemere 0,5 cm nechala neporušený. Snažte sa neprekrojiť aj salámu.
  9. Susediace cípy cesta v mieste nakrojenia som vzala do svojich prstov a otočila v protismere do stredu, asi do polovice každej štvrťky.
  10. Vznikol tento štvorstranný tvar s rohmi na vonkajšom obvode cesta.
  11. Uprostred týchto rohov som opäť cesto nakrojila zvisle tak, aby stred cesta o priemere asi 0,5 cm zostal neporušený a stred som ešte prstom vtlačila do vnútra a vznikol tvar kvetu. Polovicu tých menších tvarov som nechala nenakrojených, ich povrch zostal hladký, ale môžete zo všetkých koliesok vytvoriť kvety. Vzniknú Vám potom kvety dvoch veľkostí.
  12. Kvety i kolieska som poukladala na plech vystlaný pečiacim papierom.
  13. Do vaječného žľtku som pridala soľ a 1 PL mlieka, všetko som spolu dobre vyšľahala. Mlieko dávam k žltku preto, aby sa pri pečení nespálil. Potrela som touto vaječnou zmesou všetky tvary a do stredu som nasypala sezamové semienka. Vložila som ich piecť do trúby vyhriatej na 180 stupňov C na 12 minút, čas si treba upraviť v závislosti od vašej trúby. Ked boli upečené do zlatožltej farby, som ich vybrala na dosku.
  14. Všetky upečené tvary som ešte horúce potrela studeným mliekom, zakryla čistou ľanovou utierkou a nechala som ich takto asi 10 minút, aby sa preparili. Potom budú vláčnejšie a vydržia dlhšie mäkkučké ako páperie.
  15. Hotové som uložila na podnos.
  16. Možno ich konzumovať za tepla i za studena. Pečivo je krásne mäkké, ľahučké, nadýchané a veľmi chutné. Môžete použiť aj šunku alebo iný salám ako náplň.