Slané fánky smažené a pečený lepník z jedného cesta

an3da - fotkaan3da, 22. februára 2012
Slané fánky smažené a pečený lepník z jedného cesta
Foto: an3da

Kedˇ nemám chlieb tak je toto dobrá zámena, my to voláme lepňa, aj tie fánky smažené aj ten pečený.

110 minút
príprava
20-25 minút
na 250 °C

Suroviny

750 g
390 ml vlažná
40 g




Postup

  1. 1

    Cesto si dáme vymiesiť do pekárničky, tiež tam aj vykysne. Ja dávam malú a pol lyžičky cukra a veľkú, nie celkom plnú soli, hovorím o tej lyžičky od pekárničky. A jednu polievkovú lyžicu masti. Kedˇ pekárnička ohlási že je hotová, cesto vyhrnieme a podelíme si na menšie čiastky, ak chceme smažiť iba fánky, a ak chceme upiecť lepník, tak si oddelíme jednu väčšiu časť. Lepník na pečenie vyvaľkáme, nakrojíme, posypeme soľou a rascou. Necháme vykysnúť asi pol hodiny a pečieme na 250 stupňov.

    Slané fánky smažené a pečený lepník z jedného cesta - obrázok 1
  2. 2

    Na fánky si dáme menšie kúsky, trochu vyvaľkáme a necháme trochu vykysnúť. Smažíme v panvici vo väčšom množstve masti.

    Slané fánky smažené a pečený lepník z jedného cesta - obrázok 2
  3. 3

    Upečený lepník:

    Slané fánky smažené a pečený lepník z jedného cesta - obrázok 3

Diskusia k receptu

an3da
Diky, a ten kúsok čo sme nezjedli som pokrájala na kocičky a šup do
rúry usušiť. To bolo dobré a chrumkavé.
nonna
Mám veľmi rada takéto slané "upečeníčka". Ale chcela by som vedieť presne o akú múku ide. Ja osobne preferujem "mišung" hladkej a hrubej, ešte lepšie pridať nejaký podiel celozrnnej či už ražnej alebo pšeničnej. Aj kvôli racionálnosti, aj kvôli chuti. Je lepšia, výraznejšia.
an3da
Múku používam akú mám, teraz je to T-400. Aj ja si myslím že urobím
s pomiešanou, dám aj celozrnnú a kukuričnú a rascu dám do cesta
lebo ju zbožňujem, možno aj trochu cesnaku pretlačím do cesta a
potom si to aj vysuším - kocičky na chrumkanie, mňam
an3da
lepník pekný a chutný, kto nemá rád rascu môže si dať sezam ale
takých asi dvadsať rokov dozadu kedˇ ma svokra naučila ručne
miesiť chlieb, takýto lepník sme si vždy robili, kým sme chlieb premiesili
dvakrát a kým vykysol, lepník bol upečený a hlad utlmený.




SÚŤAŽ: Takto využívajú Maresi mliečko naši čitatelia