Slaná tortička roquefort, orechy a čipsy zo šunky z Bayonne

Autor receptu: sisok

Leto sa blíži, už začína aj to slniečko vykúkať a niekedy dobre padne osviežujúci paradajkový šalát. No keďže paradajkový šalát sám o sebe by bolo na večeru málo, spravila som takéto malé tortičky z lístkového cesta, roquefortu a orechov. A ako čerešnička pre chlapa, ktorý hľadá kde sa skrýva mäsko, som spravila čipsy so surovej šunky (typ Parme, Bayonne, Serrano)

4
porcie
10 minút
príprava
20 minút
na 210 °C

Suroviny

Postup

  1. Z lístkového cesta si vykrojíme kruhy, priemer čiže veľkosť výsledných tortičiek nechám na vás. Kruhom spravte okraje, iba ich okraje ohnite dovnútra a trochu vytvarujte. Tortičky vložíme naspäť do chladničky.
  2. Rúru si zapneme na 210°C a necháme nech sa nám predohreje. Orechy (vlašské orechy, pínoive semiačka) si nakrájamé nahrubo. Do menšieho hrnca dáme asi maslo, nadrobno nakrájanú šalotku a pridáme nahrubo nakrájané orechy. Kým sa nám spolu dusí šalotka a orechy, vidličkou si rozpučíme asi roquefort alebo iný jemu podobný syr a pridáme ricottu a 2PL kyslej smotany. Osolíme ak je treba (pozor, roquefort je sám o sebe už slaný) a okoreníme.
  3. Lístkové cesto vyberieme z chladničky a tortičky potrieme rozmiešaným vajíčkom. Cesto prepichneme vidličkou, aby sa nenafuklo a vyložíme dno orechami a šalotkou. Túto zmes prikryjeme syrovo-ricottovou zmesou a vložíme do rozohriatej rúry asi na 20minút. Podávame so šalátom - ja som spravila šalát z 3 druhov paradajok - Klasické červené, žlté paradajky a čierne paradajky z Cimrée.
  4. Podávala som so spomínaným paradajkovým šalátom a čipsami so šunky z Bayonne - plátok surovej šunky (Bayonne, Serano, Parme) som dala medzi 2 vrstvy papiera na pečenie a vložila do rúry na 10minút (kým sa rúra predrievala), vybrala po 10 minútach a nechala vychladnúť. Šunka dostane tú chrumkavú textúru, až keď je vychladnutá.