Slaná štrúdľa
Slaná štrúdľa pre milovníkov obložených chlebíčkov (fotorecept)
Autor receptu: mrnousik
Párty recept pre milovníkov chlebíčkov a príjemné prekvapenie pre hostí!* Ak máte radi nezameniteľnú chuť klasických
chlebíčkov z osláv a chcete trochu odbočiť od stereotypu, spravte si tento "štrúdel", po zakusnutí sa prenesiete na oslavu 40-tky
Vášho brata a podvedome si budete dávať pozor, aby Vám strúhaný syr nepopadal na nový oblek a kapia nevliezla do nosa :) Tu
nič také nehrozí, všetky chute sú pekne kompaktne schované v lístkovom ceste :)
35 minút príprava |
20 minút na 200 °C |
Postup
- Na začiatok si dáme uvariť vajíčka na tvrdo. Kým sa varia, tak nastrúhame syr, nakrájame kyslú uhorku na drobulinko, kapiu na tenké pásiky (tak 2 cm na dĺžku). Keď sa vajíčka uvaria, tak ich vidličkou rozpučíme na drobno (nie na kašu :) a posolíme.
- Teraz si urobíme aj zvyšok plnky - teda zmiešame strúhaný syr, kečup, horčicu a smotanu dokopy. Ja som pridala aj trošku sušenej pažítky a mletého čierneho korenia.
- Konzistencia by mala byť približne takáto. Nie moc tekutá, len aby ingrediencie obaľovali ten strúhaný syr. Ak by to bolo tekutejšie, mohlo by to vytiecť pri pečení - vlastná skúsenosť z mládí, keď som robila bryndzovo-smotanovú štrúdľu a mala som ... no, nerada spomínam na ten úkaz v rúre :D
- No a môžeme ísť vrstviť na lístkové cesto. Väčšiu šunku (Farmársky šál, a pod.) uložíme tak ako na obrázku (pozične) - následne rozotrieme zmes so syrom - na to nasypeme rozgniavené vajíčka (tie posolíme trochu ešte a pokoreníme) - potom kyslú uhorku a na záver pásiky kapie. Zavíňame tak, že kratšie hrany najprv prehneme cez plnku (aby nám zmes nevybiehala) a potom zošulikáme až po koniec a trochu poťapkáme, aby sa to zastabilizovalo. Poprepichujeme špáratkom - aspoň 15-20 bodných "rán" treba :)
- Dáme piecť na 20 minút v rúre vyhriatej na 200 °C a po dopečení si zviažeme ruky aspoň na dve hodiny. Musí to vychladnúť a stuhnúť. Ak by sa stalo, že čo to vytečie spod cesta, tak servítkou to odsajte, nech to nerozmočí cesto úplne - to len asi kyslá uhorka pustila do gatí :) Najlepšie je servírovať až keď je to na dotyk v izbovej teplote.
- Budem rada, ak vyskúšate - napríklad na silvestrovskú oslavu alebo len tak, pre chuť na večeru :)
- Dobrú chuť :)