Šľahačková Brownie Torta

Autor receptu: ketykej

Po úspechu môjho prvého improvizovaného brownie blueberry cakeu ma kamarát poprosil o niečo podobné, len ešte čokoládovejšie. A tak som vymyslela toto...Nechutnala som to ako celok, len jednotlivé časti, ale vraj to bolo viac ako božské. Tak snáď niekoho inšpiruje.

Suroviny

Postup

  1. Spravíme si cesto na korpus. Je to v podstate taký brownie základ. Ja dám na hrniec s vriacou vodou misu, v ktorej roztopím horkú - čo najkvalitnejšiu čokoládu, teda dve (teraz bola LINDT cranberry) s čo najtučnejším a najpoctivejším maslom. Kým sa tam títo dvaja spoločne kúpu, v druhej miske vyšľahám vajíčka (počet podľa veľkosti a toho, aký tuhý krém mi vznikne v kúpeli na sporáku:-)) s práškovým cukrom. Kúpeľnú zmes čokoládky prelejem do vajíčkovocukrového maglajzu a všetko spolu miešam, kým sa neskamošia. Potom pridám múku, ale iba toľko, aby sa celé cestíčko pekne lialo - teda, aby veľmi nezhustlo. Tento polotekutý výtvor nalejeme do tortovej formy (ak teda chceme tortu, a nie rezy)..
  2. Tortová forma s cestom putuje do rúry. Už vedia, že v elektrickej ich tam čaká asi takých 20 minút saunovania a opaľovania pri 175 stupňoch. Vyberieme ich vtedy, keď sú okraje cesta nafučané a trošilinku praskajú, no stred je ešte akoby tekutý. Vonku totiž prevetrá hlavu a skľudní hormón, čo bude mať za následok, že stuhne presne tak, ako to chceme - pri krájaní bude cesto síce veľmi tuhé, no pri jedení vláčne, až nátierkové. Ak cesto necháme v rúre pridlho, bude suché...
  3. Keď nám korpus vychladne, popicháme vidličkou, do dierok nalejeme asi dve lyžice šťavy z mrazeného ovocia. Mrazené ovocie bola voľba - nutné zlo, čerstvé maliny, ani čučoriedky nemali a mne na balkóne rastú hlavne paradajky:-(Takže keď už máme mrazené ovocie, vyberieme ho z mrazničky skôr, aby rozmrzlo a šťavu potom takto využijeme. Keď je už korpus trošku postrašený šťavou, zvládne aj samotné ovocie. Tak mu teda naložíme...
  4. Ovocie zakryjeme bledým krémom. Ten si pripravíme nasledovne: Vyšľaháme šľahačku (používam 36%nú, akú nájdem, momentálne mi vyhovuje tzv. tortová šľahačka v škatuľke väčšej veľkosti, takže vystačí jedna na oba krémy). V mise vymiešame mascarpone (alebo jemný tvaroh) s vanilkovým cukrom a vaječným likérom (nemusí byť, ak budete šoférovať, alebo sa bojíte, že opijete deti).Do tejto hmoty jemne vmiešame vyšľahanú šľahačku. Nakoniec natrieme na ovocie.
  5. Niekto by si pomyslel, že by hádam aj stačilo. Ale mne niee:-)Keď čokoládovejšie, tak čokoládovejšie. Spravíme si parížsky krém. Ja som ho robila prvý krát, ale myslím, že to veľa ľudí dôverne pozná. Zohriala som spomínanú tortovú šľahačku spolu s 1 čokoládou na varenie a nechala do druhého dňa v chladničke. Potom som to len vyšľahala a bolo. Šup s tou dobrotou na ten bledý kopček. V takejto forme som to uložila ešte do chladničky - potrebuje to určite takých pár hodiniek, aby sa to scelilo a stuhlo.
  6. A nakoniec som nastrúhala hoblinky bielej čokinky:-)