Šľahačková Brownie Torta
Autor receptu: ketykej
Po úspechu môjho prvého improvizovaného brownie blueberry cakeu ma kamarát poprosil
o niečo podobné, len ešte čokoládovejšie. A tak som vymyslela toto...Nechutnala som to
ako celok, len jednotlivé časti, ale vraj to bolo viac ako božské. Tak snáď niekoho inšpiruje. Postup- Spravíme si cesto na korpus. Je to v podstate taký brownie základ. Ja dám na hrniec s vriacou vodou misu, v ktorej roztopím horkú - čo najkvalitnejšiu čokoládu, teda dve (teraz bola LINDT cranberry) s čo najtučnejším a najpoctivejším maslom. Kým sa tam títo dvaja spoločne kúpu, v druhej miske vyšľahám vajíčka (počet podľa veľkosti a toho, aký tuhý krém mi vznikne v kúpeli na sporáku:-)) s práškovým cukrom. Kúpeľnú zmes čokoládky prelejem do vajíčkovocukrového maglajzu a všetko spolu miešam, kým sa neskamošia. Potom pridám múku, ale iba toľko, aby sa celé cestíčko pekne lialo - teda, aby veľmi nezhustlo. Tento polotekutý výtvor nalejeme do tortovej formy (ak teda chceme tortu, a nie rezy)..
- Tortová forma s cestom putuje do rúry. Už vedia, že v elektrickej ich tam čaká asi takých 20 minút saunovania a opaľovania pri 175 stupňoch. Vyberieme ich vtedy, keď sú okraje cesta nafučané a trošilinku praskajú, no stred je ešte akoby tekutý. Vonku totiž prevetrá hlavu a skľudní hormón, čo bude mať za následok, že stuhne presne tak, ako to chceme - pri krájaní bude cesto síce veľmi tuhé, no pri jedení vláčne, až nátierkové. Ak cesto necháme v rúre pridlho, bude suché...
- Keď nám korpus vychladne, popicháme vidličkou, do dierok nalejeme asi dve lyžice šťavy z mrazeného ovocia. Mrazené ovocie bola voľba - nutné zlo, čerstvé maliny, ani čučoriedky nemali a mne na balkóne rastú hlavne paradajky:-(Takže keď už máme mrazené ovocie, vyberieme ho z mrazničky skôr, aby rozmrzlo a šťavu potom takto využijeme. Keď je už korpus trošku postrašený šťavou, zvládne aj samotné ovocie. Tak mu teda naložíme...
- Ovocie zakryjeme bledým krémom. Ten si pripravíme nasledovne: Vyšľaháme šľahačku (používam 36%nú, akú nájdem, momentálne mi vyhovuje tzv. tortová šľahačka v škatuľke väčšej veľkosti, takže vystačí jedna na oba krémy). V mise vymiešame mascarpone (alebo jemný tvaroh) s vanilkovým cukrom a vaječným likérom (nemusí byť, ak budete šoférovať, alebo sa bojíte, že opijete deti).Do tejto hmoty jemne vmiešame vyšľahanú šľahačku. Nakoniec natrieme na ovocie.
- Niekto by si pomyslel, že by hádam aj stačilo. Ale mne niee:-)Keď čokoládovejšie, tak čokoládovejšie. Spravíme si parížsky krém. Ja som ho robila prvý krát, ale myslím, že to veľa ľudí dôverne pozná. Zohriala som spomínanú tortovú šľahačku spolu s 1 čokoládou na varenie a nechala do druhého dňa v chladničke. Potom som to len vyšľahala a bolo. Šup s tou dobrotou na ten bledý kopček. V takejto forme som to uložila ešte do chladničky - potrebuje to určite takých pár hodiniek, aby sa to scelilo a stuhlo.
- A nakoniec som nastrúhala hoblinky bielej čokinky:-)
|