Sladučký agátový med

Autor receptu: cesminaz

Ako každý rok,tak aj teraz si varím do zásoby dobrý sladký medík ;-D ...a kedže naša príroda je k nám taká velmi šťedrá,každý rok si spravím dokonca 2 druhy "Púpavový a Agátový"...no a práve teraz je čas "agátu" ,ktorého kvety už z dialky žiaria a šíria nádhernú sladučkú vôňu...pre mna vôňu medu... ;-)

24h statie minút
príprava
90-120 minút
tepelná úprava

Suroviny

Postup

  1. Nazbierame si agátové kvety-strapčeky ako hrozno ;-) Ja neudávam počet strapčekov,lebo na každom strapčeku je iný počet kvetov...a malilinké kvetinky...no tie tiež nebudeme počítať :-)) Takže,nazbierate agát,na toto množstvo medu ide približne polovica vädšej igelitky nazbieraného agátu.. že presne kolko kvetov potrebujete,sa dozviete neskôr v postupe..
  2. Agát neumývame.Tak ako sme nazbierali(z čistejšieho prostredia),hned sním pracujeme dalej.Do jednej velkej misy stiahneme rukou z každého strapčeka kvetinky...
  3. ...ide to jedna "radost" ;-DD
  4. Teraz si do hrnca,v ktorom budeme med varit dáme 2litre vody..treba presne počítat a nepomýliť sa,ináč môžme mat neskôr problem s medom...
  5. ...dáme do hrca kvety a to tolko kvetov,kolko voda vie "pokryť"..
  6. Kvety dobre popotláčate do vody,kolko sa zmestí...Najlepšie to zistíte tak,že na konci zľahka potlačíte rukou kvety...a ked sa hned objavý voda,tak je to presne dobre ;-D A práve teraz sme pritom,ako sa zistuje "množstvo" kvetov na prípravu medu...Je jedno kolko litrov vody dáte,vždy sa musí množstvo kvetov kontrolovať takýmto spôsobom...a nikdy sa neprerátate ;-))
  7. Dáme to celé zovriet pár minutiek..pritom stále miešame tie dolné kvety navrch...vlastne kým všetky kvety nezmenia farbu a budú ako varené...
  8. Potom odstavýme z ohňa,lyžicou dobre postláčame kvety do vody a dáme prikryté stáť na celú noc,napríklad do špajze ;-)
  9. ...na druhý deň si cez niaku tenkú látku precedíme a vyžmýkame kvety do niakej nádoby
  10. Vyžmýkanú štavu-čiže náš medík,dáme hore varit v jednom hrnci,pridáme 2kg cukru(vždy sa ráta 1L=1KG cukor) a 2 dobre umzté citrony,ktoré sme si nakrájali na hrubšie kolieska...Takto varíme na menšom ohni,čiže nech "pomaličky vrie" 1,5 až 2 hodiny za občastého miešania.
  11. Po 1,5 hodine zvyknem urobit skúšku hustoty...a to tak,že si vyberem za lyžičku medu na tanierik,trocha počkám kým vychladne.Ked sa už dost lepí o lyžičku,to znamená že je "hotový"... jeho hustotu viete aj cítit na jazyku,ked ho ochutnáte..vždy myslite nato,že horúci med je tekutejší...on zhustne,ako chladne ;-)
  12. ...ked je med už dost hustý,vybereme zneho citrony a hned za horúca plníme do fliaš.Rýchlo pozakrúcame a položíme napríklad na podlahu vychladnúť.Nemusíte dávat ani do deky,ani obracat flaše "hore nohami" :-)) len ich poriadne zakrútit,to je všetko.Neskôr ako chladnú,môžte každú flašu 1-2krát poprevracat-popohybovať vnej med,aby sa nalepil aj zvnútra na vrchnák.
  13. ...vychladnutí medík odložíme do špajze,z ktorej ho budeme flašku za flaškou vyberat do budúceho "ZBERU" alebo kým sa nám medík neminie ;-DD
  14. Kedže ja mám v špajzi 2 rozličné medy-púpavový a agátový,podľa farby vždy viem,ktorý je ktorý...púpavový je tmavý a agátový svetlý,takže na flašky ani písat nič nemusím.Obidva medy sú skvelé,každý znich má inú chuť
  15. Agátový med je naozaj jedinečný,lebo jeho chuť sa vyrovná jeho vôňe...preto zakaždým ked zacítim vôňu agátu,je to pre mňa akoby som zacítila "sám med".. ;-) Chutí skvele,či už na maslovom chlebíku,alebo do čaju,alebo aj medového koláča ;-DD
  16. Prajem vám dobrú chuť...a nech sa vám medík vydarí ;-DD