Zavárané uhorky

Sladkokyslé uhorky s okrou (fotorecept)

Autor receptu: sracz

Odmenil som si nedočkavosť a experimentoval so svojim dávnym, už v Des Moines – Iowa, nápadom: zasterilizovať uhorky nakladačky s okrou à la „Znojemské vokurky”. *V Iowe boli nakladačky, ale nie čerstvá okra, v Arizone je okra, ale nie sú čerstvé nakladačky. Tak som prišiel na kompromis. K okre som prikúpil baby anglické hladkostenné uhorky, čerstvý kôpor (máme radi, ale naše vnútra sú proti) som nahradil čerstvým tymianom z vlastného „chovu”... čakal som len na ochutnávku. „Ta šak uvidýmo! Ňi?”

10-12
porcií
30 minút
príprava
12-15 minút
na 80 °C

Suroviny

Postup

  1. Obavy nabok a ide sa na vec!
  2. Uhorky, okru a jalapeño dôkladne „vydrhnúť“ v studenej vode, strúčiky cesnaky zavčasu ponoriť do pohára s vlažnou vodou (po nej už zo šupiek „vyskakujú“ samé).
  3. Na dno umytých a vysušených pohárov som uložil všetky „doprovodné“ ingrediencie, t. j.: bobkový list, kolieska karotky, chrenu, 3-4 mm pásiky červenej cibule, olúpané strúčiky cesnaku, celé nové korenie 6-7 guľôčok, celé čierne korenie 12-15 guľôčok, 2 malé lyžičky horčicových semienok.
  4. Teraz na „striedačku” a na tesno, uhorky a okru, do medzier 2-3 halúzky zeleného tymianu z vlastného „chovu” (pri pokuse № 2, aj po vetvičke rozmarínu), nuž a napokon jalapeño a čo ostalo pokrájané na table.
  5. Ešte zasypať po 2 PL kryštálového cukru a po 2 KL soli, zaliať 500 ml 5% octu, doliať studenou vodou priamo z vodovodu a
  6. sterilizovať 15 minút pri 80 ºC. Cez noc, „zababušenú“ v deke, nechať „samospádom” vychladnúť a počkať 14-18 dní (poradil bratránek Slávek) na „koštovku“; my sme vydržali presne 14, kedy
  7. expeimentálny zavárací pohár, po 1. „nájazde” hladnej nedočkavej „hordy”, dopadol takto...
  8. Pri opakovaní som použil iba 700 ml zaváracie poháre, na dno ktorých som uložil po 2 bobkové listy, po 3-4 kolieska karotky a chrenu, 3-4 pásiky červenej cibule, 2-3 olúpané strúčiky cesnaku, celé nové korenie 2-3 guľôčky, celé čierne korenie 5-7 guľôčok, malá lyžička horčicových semienok a ako som už bol spomínal aj po vetvičke vlastného umytého rozmarínu a
  9. po posype PL cukru a KL soli, zaliate po 200 ml 5% octu, doliate studenou vodou, sterilizoval.
  10. Oficiálna premiéra uhoriek s okrou à la Znojmo, sa uskutočnila v spoločnosti vyprážaných kurčacích kúskov so zemiakovou kašou (pyré) a boli sme príjemne prekvapení. Po pravde, originál „Znojmo“ to síce nie je (hlavne chýba typická chrumkavosť uhoriek „nakladačiek“), ale teraz už pôjdem na vec bez obáv a dokonca rád! Teraz možno svojou technológiou pomôžem krajanom tu za veľkou „bačorimou“. P. S.: Viem, že u nás doma na Slovensku je už dávno po sezóne čerstvých „nakladačiek“, ale Arizona pozná iba jedno ročné obdobie, ako permanentné leto vo dvoch častiach, od októbra do apríla 20-25 ºC a potom „hop“ na 26-50 ºC!
  11. ... trošku sa „ochladilo”, tak na krátkych 24-36 hodín kaktusy vykvitli!