Zavárané uhorky
Sladkokyslé uhorky s okrou (fotorecept)
Autor receptu: sracz
Odmenil som si nedočkavosť a experimentoval so svojim dávnym, už v Des Moines – Iowa, nápadom: zasterilizovať uhorky
nakladačky s okrou à la „Znojemské vokurky”. *V Iowe boli nakladačky, ale nie čerstvá okra, v Arizone je okra, ale nie sú čerstvé
nakladačky. Tak som prišiel na kompromis. K okre som prikúpil baby anglické hladkostenné uhorky, čerstvý kôpor (máme
radi, ale naše vnútra sú proti) som nahradil čerstvým tymianom z vlastného „chovu”... čakal som len na ochutnávku. „Ta šak
uvidýmo! Ňi?”
10-12 porcií |
30 minút príprava |
12-15 minút na 80 °C |
Postup- Obavy nabok a ide sa na vec!
- Uhorky, okru a jalapeño dôkladne „vydrhnúť“ v studenej vode, strúčiky cesnaky zavčasu ponoriť do pohára s vlažnou vodou (po nej už zo šupiek „vyskakujú“ samé).
- Na dno umytých a vysušených pohárov som uložil všetky „doprovodné“ ingrediencie, t. j.: bobkový list, kolieska karotky, chrenu, 3-4 mm pásiky červenej cibule, olúpané strúčiky cesnaku, celé nové korenie 6-7 guľôčok, celé čierne korenie 12-15 guľôčok, 2 malé lyžičky horčicových semienok.
- Teraz na „striedačku” a na tesno, uhorky a okru, do medzier 2-3 halúzky zeleného tymianu z vlastného „chovu” (pri pokuse № 2, aj po vetvičke rozmarínu), nuž a napokon jalapeño a čo ostalo pokrájané na table.
- Ešte zasypať po 2 PL kryštálového cukru a po 2 KL soli, zaliať 500 ml 5% octu, doliať studenou vodou priamo z vodovodu a
- sterilizovať 15 minút pri 80 ºC. Cez noc, „zababušenú“ v deke, nechať „samospádom” vychladnúť a počkať 14-18 dní (poradil bratránek Slávek) na „koštovku“; my sme vydržali presne 14, kedy
- expeimentálny zavárací pohár, po 1. „nájazde” hladnej nedočkavej „hordy”, dopadol takto...
- Pri opakovaní som použil iba 700 ml zaváracie poháre, na dno ktorých som uložil po 2 bobkové listy, po 3-4 kolieska karotky a chrenu, 3-4 pásiky červenej cibule, 2-3 olúpané strúčiky cesnaku, celé nové korenie 2-3 guľôčky, celé čierne korenie 5-7 guľôčok, malá lyžička horčicových semienok a ako som už bol spomínal aj po vetvičke vlastného umytého rozmarínu a
- po posype PL cukru a KL soli, zaliate po 200 ml 5% octu, doliate studenou vodou, sterilizoval.
- Oficiálna premiéra uhoriek s okrou à la Znojmo, sa uskutočnila v spoločnosti vyprážaných kurčacích kúskov so zemiakovou kašou (pyré) a boli sme príjemne prekvapení. Po pravde, originál „Znojmo“ to síce nie je (hlavne chýba typická chrumkavosť uhoriek „nakladačiek“), ale teraz už pôjdem na vec bez obáv a dokonca rád! Teraz možno svojou technológiou pomôžem krajanom tu za veľkou „bačorimou“. P. S.: Viem, že u nás doma na Slovensku je už dávno po sezóne čerstvých „nakladačiek“, ale Arizona pozná iba jedno ročné obdobie, ako permanentné leto vo dvoch častiach, od októbra do apríla 20-25 ºC a potom „hop“ na 26-50 ºC!
- ... trošku sa „ochladilo”, tak na krátkych 24-36 hodín kaktusy vykvitli!
|